Tsipras objavio sastav nove grčke Vlade

Novi premijer Grčke Alexis Tsipras objavio je u utorak sastav svoje koalicione Vlade. Nova Vlada ima samo 10 ministara, dok je dosadašnja imala 20.

Formirana su četiri takozvana superministarstva: finansija, unutrašnjih poslova, kulture i zdravstva. Vlada će, zajedno s potpredsjednicima i državnim sekretarima, imati 40 članova, uglavnom malo poznatih javnosti, a u Vladi je i sedam žena.

Prva sjednica nove Vlade bit će održana u srijedu.

Ministar nacionalne odbrane postao je Panos Kammenos, predsjednik desničarske stranke Nezavisni Grci, koja je s Tsiprasovom ljevičarskom strankom Syriza u vladajućoj koaliciji.

 

Ministar finansija je Yanis Varoufakis, univerzitetski profesor ekonomije i protivnik sporazuma s kreditorima o mjerama štednje. On će biti zadužen za pregovore s međunarodnim čelnicima o državnom dugu.

Ministar privrede, infrastrukture, trgovačke mornarice i turizma je Giorgos Stathakis.

Ministar vanjskih poslova je Nikos Kotzias, profesor političke teorije i bivši stručnjak u Ministarstvu vanjskih poslova.

Još jedan ekonomista imenovan za potpredsjednika Vlade, Giannis Dragasakis, partijski kadar više od 20 godina, koji će biti zadužen za koordinaciju rada ministara.

Državni ministar za suzbijanje korupcije će biti Panagiotis Nikoludis.

Izvor: Agencije