Erdogan: Neka EU pokaže da nije klub kršćana

''Mi testiramo Evropu, da vidimo hoće li moći prihvatiti Tursku, koja ima većinsku muslimansku populaciju'', kazao Erdogan (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tokom posjete Džibutiju izjavio da Turska testira Evropu , koja će pokazati da li je spremna da prihvati zemlju sa većinskom muslimanskom populacijom.

Erdogan je kazao kako se danas igra vrlo ozbiljna igra prema islamskom svijetu u obliku islamofobije i pozivima na sukob između civilizacija.

“Znate, dok sam bio premijer, zajedno sa španskim premijerom [Joseom] Zapaterom smo napravili pravi korak i odlučili da osnujemo savez civilizacija u svijetu i da ne dozvolimo sukob civilizacija. Željeli smo pokazati da Samuel Huntington nije u pravu, i da doprinesemo miru u svijetu. Do sada je 145 zemalja i međunarodnih ustanova pristupilo savezu”, rekao je Erdogan.

Nastavak eurointegracija

Na pitanje novinara o putu Turske u Evropsku uniju (EU), turski predsjednik je istakao kako se nastavlja proces evropskih integracija za njegovu zemlju.

“Nije bitno hoće li nas primiti u EU ili ne. Trenutno, kao što smo ranije isplanirali, provodimo aktivnosti. Ustvari, mi testiramo Evropu. Vidjet ćemo hoće li moći prihvatiti Tursku koja ima muslimansku populaciju. Može li nas primiti među ostale? Tačnije, jesu li protiv islamofobije ili ne?”, kazao je Erdogan.

Istakao je da će EU, ako prihvati Tursku, time pokazati da nije “kršćanski klub”.

“Turska je sada snažna zemlja… Turska nije zemlja koja će doći na vaša vrata i moliti vas. Turska je zemlja koja stoji na svojim nogama. Turska je zemlja koja svaki dan snažno razvija svoju industriju, poljoprivredu, energetiku, obrazovanje, zdravstvo i druge sektore. Ako je u EU prime kao takvu, ući će, ali ako je ne prime, onda će Turska odrediti svoj put”, istakao je turski predsjednik.

Izvor: Agencije