Australija podigla nivo prijetnje

Komesar policije u Queenslandu kaže da na podizanje nivoa prijetnje nije utjecao nijedan pojedinačni događaj (Getty Images)

Australija je u utorak podigla nivo terorističke prijetnje usmjerene prema policiji sa “srednjeg” na “visoki”, kao odgovor na nedavne međunarodne napade čija su meta bili pripadnici snaga reda.

Prijetnja prema policiji, kako je proceijnila Australska organizacija za obavještajnu sigurnost, sada je izjednačena s prijetnjom prema široj australskoj zajednici, koja je podignuta na visok nivo u septembru prošle godine, saopćila je australska savezna policija, prenosi Tanjug.

Ovo je drugi po visini nivo prijetnje na skali od četiri.

ISIL kao inspiracija

“Nedavni događaji u Francuskoj, Kanadi i Australiji služe kao otrežnjujući podsjetnik na rizike koji se dovode u vezu s policijskim poslom”, kaže se u saopćenju.

Policija navodi da je sve veći broj Australaca inspiriran grupama poput Islamske države Irak i Levant “s namjerom i mogućnostima da provedu napad protiv policije”.

Komesar policije u Queenslandu Jan Stuart izjavio je da na podizanje nivoa prijetnje nije uticao nijedan pojedinačni događaj.

Pristalica ISIL-a i dvojica njegovih talaca ubijeni su kada je policija okončala opsadu jednog kafića u Sydneyu prošlog mjeseca.

Izvor: Agencije