Predsjednik Italije podnio ostavku

Napolitano je prvi predsjednik u historiji Italije koji je reizabran (EPA)

Predsjednik Italije Giorgio Napolitano podnio je ostavku nakon devet godina na toj funkciji, saopćio je njegov ured.

Napolitano je potpisao pismo o ostavci, koje će zatim uručiti premijeru Matteu Renziju i predsjednicima Senata i Predstavničkog doma italijanskog parlamenta, prenijela je agencija ANSA.

Napolitano je prije dvije sedmice u novogodišnjem obraćanju Italijanima najavio da će uskoro podnijeti ostavku na položaj šefa države, prenio je Reuters.

Napolitano, koji će 29. juna naredne godine napuniti 90 godina, rekao je u novogodišnjem obraćanju da je to njegova lična odluka, povezana sa tim što je dostigao doba koje donosi ograničenja i teškoće u ispunjavanju važnih i odgovornih obaveza, prenio je Reuters.

Pored toga, kako je rekao, njegova ostavka usmjerena je na brigu o zaštiti nacionalnih interesa Italije, a od političkih snaga očekuje da će odgovorno pristupiti izboru novog šefa države.

Napolitano je podnio ostavku u trenutku kada je Italija dovršila predaju rotirajućeg predsjedavanja Evropskom unijom Letoniji, prenosi Tanjug.

Historijski predsjednik

Napolitano je prvi predsjednik u historiji Italije koji je reizabran, a također je i prvi komunista koji je obavljao ovu dužnost.

Praktično odmah po reizboru u aprilu 2013. on nije isključio mogućnost prijevremenog odlaska sa funkcije, a to je najavio i 18. decembra tokom tradicionalnog božićnog susreta sa predstavnicima diplomatskog kora.

On je prethodno 2006. godine izabran za predsjednika u četvrtom krugu izbora na prijedlog tadašnjeg premijera Romana Prodija.

Prema italijanskom zakonodavstvu, poslije zvaničnog objavljivanja ostavke, parlament treba da se sastane u roku od dvije sedmice na zajedničkoj sjednici radi izbora novog predsjednika.

Izvor: Agencije