Rusija jača vojsku, glavna prijetnja NATO

Rusija će vojsku koristiti samo kao posljednje sredstvo, navodi se u ukazu (EPA)

Rusija planira da pojača vojne strukture na Krimu, Arktiku i u svom najzapadnijem regionu Kalinjingradu, javila je ruska novinska agencija RIA Novosti, prenoseći izjavu načelnika ruskog Generalštaba Valerija Gerasimova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u decembru Ukaz o novoj vojnoj doktrini Rusije, prenio je Reuters.

Kako je ranije izvijestio TASS, u novoj verziji teksta jačanje vojnog potencijala NATO-a je među glavnim vanjskim prijetnjama po Rusiju.

Pored toga, među glavnim prijetnjama su i globalne funkcije NATO-a, koje se ostvaruju uz kršenje normi međunarodnog prava, kao i približavanja vojne infrastrukture zemalja-članica Alijanse ruskim granicama, između ostalog daljim širenjem tog bloka.

Nova Vojna doktrina Rusije je među glavne vanjske vojne opasnosti uvrstila i instaliranje i jačanje stranih vojnih kontingenata u zemljama koje su joj u susjedstvu, korištenje vojne sile na njihovoj teritoriji uz kršenje normi međunarodnog prava, pojavljivanje žarišta i eskalacija oružanih konflikata, prenosi Tanjug.

Na listi vanjskih opasnosti su i teritorijalne pretenzije prema Rusiji i njenim saveznicima i miješanje u njihove unutrašnje poslove, navela je ruska agencija.

Russia Today je ranije navela da suština nove doktrine ostaje nepromijenjena u odnosu na prethodnu, te da ruska vojska i dalje ima odbrambenu svrhu, a zemlja obećava da će je koristiti samo kao posljednje sredstvo.

Neizmijenjeni su i principi upotrebe nuklearnog oružja kojih se Rusija pridržava, dodaje ruski kanal i podsjeća da je prevashodni cilj takvog oružja odvraćanje potencijalnih neprijatelja od napada na Rusiju.

Zaštita Rusije

Međutim, ističe RT, Rusija bi upotrijebila nuklearno oružje kako bi se zaštitila od vojnog napada – bilo nuklearnog ili konvencionalnog – koji bi ugrozio njen opstanak.

Među glavnim vanjskim vojnim prijetnjama navedenim u novoj ruskoj vojnoj doktrini je “formiranje i raspoređivanje globalnih strateških antibalističkih raketnih sistema koje potkopava uspostavljenu globalnu stabilnost i ravnotežu moći u nuklearnim raketnim sposobnostima, primjena koncepta “brzog udara”, plan o raspoređivanju oružja u svemiru i raspoređivanje strateškog konvencionalnog preciznog oružja”.

Još jedna novina u ruskoj vojnoj doktrini je da je jedan od ciljeva ruske vojske zaštita nacionalnih interesa u regionu Arktika, navodi RT.

Na domaćem polju, kako stoji u tekstu nove doktrine, Rusija se suočava sa prijetnjama “akcija usmjerenih na nasilne promjene ruskog ustavnog poretka, destabilizaciju političkog i društvenog okruženja, dezorganizaciju funkcioniranja Vladinih tijela, ključnih civilnih i vojnih objekata i informacione infrastrukture Rusije”.

Prema obnovljenoj verziji ruske doktrine, Rusija vidi međunarodnu saradnju sa zemljama koje dijele njene napore da pojača sigurnost, prije svega sa članicama BRICS-a, OSCE-a, Šangajske organizacije za saradnju i drugima, kao ključnu za sprečavanje vojnih sukoba.

Tradicionalne prijetnje sa kojima Rusija mora da se hvata u koštac, a koje su navedene u novoj doktrini, uključuju ekstremizam i terorizam, širenje oružja za masovno uništenje i raketne tehnologije, kao i akcije stranih obavještajnih službi.

Izvor: Agencije