Otkriven drevni vodeni reptil u Škotskoj

Reptil je živio u toplim, plitkim morima tokom Jure, hraneći se ribom (Reuters)

Škotska ima svog prahistorijskog pomorskog reptila, ali nije riječ o Nessie, mitskom čudovištu iz Loch Nessa.

Naučnici su saopćili da su istražili fosilne ostatke pomorskog reptila nalik delfinu na škotskom ostrvu Skye.

Životinja je živjela prije 170 miliona godina i bila je duga 4,3 metra, piše Reuters.

Stvorenje nazvano Dearcmhara shawcrossi pripada grupi ihtiosaurusa, koji su bili dominantni vodeni reptili u vrijeme kada su dinosaurusi vladali svijetom.

Ihtiosaurusi su živjeli 150 miliona godina prije nego što su nestali, prije blizu 95 miliona godina, prenosi Tanjug.

Reptil je živio u toplim, plitkim morima tokom Jure, hraneći se ribom. Ostaci su nepotpuni ali oblik kostiju na prednjim perajama pokazuje da je, iako srednje veličine, bio izuzetno jak i brz plivač, kažu naučnici.

“Iz Škotske je i to je prvi, isključivo škotski vodeni reptil koji je otkriven i proučen”, naveo je paleontolog Steve Brusatte sa Univerziteta u Edinburghu u studiji objavljenoj u listu Scottish Journal of Geology.

Privatne kolekcije

“Mnogi drugi fosili pomorskih reptila pronađeni su u Škotskoj, ali je većina nestala u privatnim kolekcijama ili je prodata. Ovaj uzorak konačno razbija taj ciklus: pronašao ga je privatni kolekcionar koji je uradio sjajnu stvar – poklonio ga je muzeju i sarađivao sa naučnicima”.

Amaterski lovac na fosile Brian Shawcross pronašao je fosile na plaži na ostrvu Skye 1959. i poklonio ih 1990-ih glazgovskom Muzeju lova.

Stvorenje je dobilo ime Dearcmhara shawcrossi  po galskom izrazu za “vodenog guštera” i Shawcrossu, kome su naučnici željeli da odaju priznanje.

Otkriće reptila baca novo svjetlo na period Jure, koji se smatra crnom rupom kada je riječ o fosilima pomorskih reptila i Škotska je jedna od rijetkih zemalja koja ima fosile iz tog perioda.

Drugi fosili ukazuju na to da je “vodeni gušter” živio sa drugim vodenim reptilima poput plesiosaurusa.

Izvor: Agencije