Francuska: Krajnja desnica ušla u Senat

Nedjeljno glasanje potvrđuje trend sve veće Hollandeove nepopularnosti te jačanja antiimigrantskog desničarskog Nacionalnog fronta (Reuters)

Krajnje desni Nacionalni front po prvi je put osvojio mandate u Gornjem domu francuskog Parlamenta – Senatu, dok su socijalisti predsjednika Francoisa Hollandea na nedjeljnim izborima izgubili senatsku većinu, prenose agencije.

Ljevica i dalje kontrolira Donji dom Parlamenta, koji je u Francuskoj ključno zakonodavno tijelo, ali nedjeljno glaovsanje potvrđuje trend sve veće Hollandeove nepopularnosti te jačanja antiimigrantskog desničarskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen, koji će u novom sazivu Senata imati dva mjesta, prenosi Reuters.

“Ovi rezultati su iznad naših nadanja”, rekla je Le Pen.

“Sa svakim danom koji prođe, naše su ideje sve prihvaćenije u francuskom narodu … imamo veliki potencijal”, dodala je Le Pen.

U nedjelju se glasovalo za polovicu mandata u 348-članom Senatu, koji se u Francuskoj ne bira na općim izborima – biračko pravo imalo je samo oko 158.000 ljudi, uglavnom općinski vijećnici, prenosi Hina.

‘Odbacivanje politike socijalista’

Rezultati su pokazali da su glavna oporbena stranka UMP i stranka desnog centra UDI zajedno oduzele najmanje 20 mandata ljevici, koja je time izgubila senatsku većinu.

Uoči izbora ljevica je imala većinu od samo šest senatora.

“Riječ je o potpuno odbacivanju politike socijalista”, rekao je UMP-ov senator Roger Karoutchi komentirajući izborne rezultate.

Uspjeh Nacionalnog fronta samo je nastavak dobrih rezultata te stranke nakon neočekivane pobjede na izborima za Europski parlament u svibnju.

Izvor: Agencije