Potjera za ubicom policajaca

Veliki broj policajaca uključen u potragu (AP)

Desetodnevni lov na muškarca optuženog da je iz zasjede napao policajce Pennsylvania State Policea suzio se na ruralni dio gdje je odrastao i gdje mu roditelji žive, ali osumnjičeni uspjeva izbjeći hapšenje uprkos naporima stotina policajaca, javljaju lokalni mediji.

Državna policija zatvara ulice u Candensisu dok love 31-godišnjeg Erica Freina, optuženog da je ubio kapetana Bryona Dicksona 12. septembra, te ranio još jednog policajca izvan kasarne Blooming Grove.

Stanovnici se ne mogu vratiti kućama zbog velike policijske akcije u šumovitoj regiji Pocono Mountains, a rastu i napetosti. Američki Crveni krst otvorio je sklonište za raseljene u ponedjeljak.

Simulacije ratnih igara

Frein pripada grupi momaka koji učestvuju u simulaciji ratnih igara koja je opsjednuta armijama istočnoevropskih zemalja u periodu hladnog rata, javio je Blic.rs. “Mnogi od njih imaju uniforme tih vojski i proučavaju historiju tog perioda”,  rekao je policijski zvaničnik George Bivens, dodavši da je Frein putovao u Evropu u proteklih pet godina.

Na jednoj od fotografija koje je objavio Daily Mail, Frein nosi šajkaču sa kokardom, a na lijevom rukavu amblem sa zastavom Srbije.

Jedan stanovnik, Bill Mew, rekao je da dugotrajni lov  kida živce, najviše zbog policijskih helikoptera koji konstantno nadlijeću.

„Počneš misliti, da li taj čovjek stoji ispred tvojih vrata? Pa počneš gledati kroz prozor, i onda shvatiš da to nije dobra ideja, ako on gleda u tebe“, kaže on.

Samouki stručnjak

Vlasti su Freina prozvali samoukim stručnjakom za preživljavanje sa željom za osvetom protiv policije. Državna policija je odgovorila na stotine poziva da je Frein viđen, međutim nijedan nije urodio plodom. Ipak, policija kaže da mu je blizu.

„Vjerujem da smo mu veoma blizu“, rekao je potpukovnik George Bivens.

Kathryn Schaller je godinama išla autobusom u školu, zajedno sa Freinom, koji je živio u blizini.

Dvadesetdevetogodišnja Schaller je Freina opisala kao tihog, pametnog momka koji je gledao svoja posla – neko ko bi prije bio policajac, nego optužen za ubistvo jednog, kaže ona.

„Bila sam iznenađena kada sam čula šta se desilo“, kaže Schaller.

„Ipak, to je bilo prije 15 godina“, kaže ona. „Bilo šta može čovjeka poslati preko ruba“.

Sjeća se da je Frein često bio meta školskih nasilnika – „bilo je nekih okrutnih klinaca u tom autobusu“, – Schaller se također prisjeća i da je Frein imao djevojku.
Freinova majka je divna žena, kaže Schaller.

„Nije baš da je on došao iz uništene porodice“, dodaje ona.

Izvor: Agencije