AI: Zločini vojske Nigerije nad Boko Haramom

Nigerijske vlasti negiraju navode Amnesty Internationala (EPA)

Nigerijska vojska je počinila zločine na sjeveroistoku zemlje u borbi protiv pripadnika grupe Boko Haram, saopćio je u utorak Amnesty International.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava je navela da je vidjela “jezive snimke”, uključujući i one na kojima nigerijski vojnici kolju zatvorenike, prenosi Tanjug.

Nigerijske vlasti su, pak, saopćile da “nigerijski vojnici nisu počinili takva varvarska djela”, obećavši da će pokrenuti istragu o tim navodima.

Amnesty navodi da je snimke dobio iz više izvora tokom boravka na sjeveru Nigerije.

Snimci egezekucija

Među snimcima je i jedan na kojem se vidi kako vojnici kolju zatvornike i potom ih jednog po jednog bacaju u masovnu grobnicu.

Počinioci su najverovatnije pripadnici nigerijske vojske i združenih civilnih snaga za specijalno djelovanje, naveo je AI.

Boko Haram je izazvao veliku međunarodnu osudu poslije otmice 219 djevojaka iz jedne srednje škole na sjeveroistoku Nigerije.

Pobuna Boko Harama počela je prije pet godina, a ta grupa zagovara radikalno tumačenje šerijatskog zakona.

Prema podacima Human Rights Watcha, pripadnici Boko Harama su od početka godine izveli 95 napada i ubili najmanje 2.053 civila, kako u Nigeriji, tako i u okolnim zemljama.

Izvor: Agencije