Kuda ide Mađarska?

Mađarska je već duže vrijeme na meti nevladinih organizacija zbog sve većih ograničavanja osnovnih ljudskih prava, ali i zbog rasta desnice.

Nedavna izjava premijera Viktora Orbana da želi uvesti neliberalnu demokraciju zabrinula je mnoge.

Viktor Szigetvari je član oporbe u Mađarskoj. Strahuje da njegova zemlja klizi prema autoritarizmu. Zato je pozvao Europsku uniju da uvede monitoring mađarske demokracije.

“Ovakva Mađarska ne bi ni mogla postati članica EU-a. Vrlo je žalosno što je, a ovo vam govorim kao građanima EU-a, Bruxelles nemoćan protiv zemalja koje ne ispunjavaju njezine temeljne standarde, kao što su sloboda medija, građanske slobode i stranački pluralizam”, kaže ovaj član stranke Future 2014.

Neliberalna država na nacionalnim temeljima

Njegovu zabrinutost potaknuo je nedavni govor premijera Orbana, u kojem je, navodeći primjere Indije, Turske, Kine i Rusije kao neliberalnih demokracija, rekao: “Ne vjerujem da nas članstvo u EU sprječava da izgradimo neliberalnu novu državu zasnovanu na nacionalnim temeljima.”

“Izjava premijera Orbana izazvala je reakcije širom Evrope. Međutim, aktivisti nevladinog sektora kažu da, iako su šokirani, nisu iznenađeni, jer Orbanova Vlada kroz svoje postupke godinama pokazuje da je sve samo ne liberalna”, javlja iz Budimpešte reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Szabo Mate Daniel iz Hungarian Civil Liberties Union je jedan od mnogobrojnih boraca za veću demokraciju u Mađarskoj.

“Dosad smo imali taj osjećaj, ali Vlada je to uvijek negirala. Morali smo se svađati s njima o tom pitanju. Govorili smo da stvaraju neliberalnu državu, jer su takve zakone donosili i tako postupali. Ali su Vladini dužnosnici to uvijek negirali, tako da je ovaj govor premijera Orbana vrlo bitan, jer od sada to više ne mogu negirati. Sam premijer je priznao kakvu državu želi”, kaže Mate Daniel.

Vlada: Premijer to nije rekao

Međutim, glasnogovornik Orbanove Vlade Zoltan Kovacs negira da je premijer tako nešto uopće izjavio.

“Vidite, to je srž problema. On to nije rekao. Nećemo pojašnjavati što je premijer rekao, jer ako izjavu pročitate pažljivo, rečenicu po rečenicu, iako je to dugo, 35-minutno predavanje, vrlo je jasno i očigledno da je govorio o općenitim temama koje se odnose na EU i svjetske demokracije, kao što su granice liberalizma”, kaže Kovacs.

Orbanova Vlada je proteklih godina uvela brojne restrikcije na medijske slobode, nevladin sektor, ali i Izborni zakon.

Zbog toga je česta meta kritika organizacija za ljudska prava. Međutim, njegova stranka desnog centra Fidesz i dalje osvaja glasove na izborima.

Brojni se pitaju – kuda ide Mađarska?

Izvor: Al Jazeera