Švicarska: Porast broja eutanazija stranaca

Analiza 611 slučajeva između 2008. i 2012. pokazala je da su na eutanaziju u Švicarskoj doputovali bolesnici iz 31 države (Reuters)

Broj stranaca koji su doputovali u Švicarsku kako bi se podvrgnuli eutanaziji udvostručio se tokom četiri godine, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak u Magazinu za medicinsku etiku (Journal of Medical Ethics), prenosi agencija Hina.

U 2012. godini 172 stranca oduzela su sebi, uz stručnu pomoć, život u Švicarskoj koja ima liberalne propise o eutanaziji. Tri godine ranije, 2009 – život je sebi na taj način oduzelo 86 osoba.

Najveći broj stranaca bio je iz Njemačke i Velike Britanije, blizu dvije trećine od ukupnog broja, pokazalo je istraživanje.

Sudske borbe

Eutanazija je ozakonjena u Švicarskoj od 1940-ih, pod uvjetom da u njoj asistira neko ko se ne može okoristiti smrću.

“Ubistvo iz milosrđa” također je dozvoljeno u Holandiji, Luksemburgu i Belgiji te nekim američkim saveznim državama, no nelegalno je u mnogim drugim državama, što prisiljava smrtno bolesne osobe u tim zemljama da putuju u inozemstvo kako bi okončale muke bez straha da će njihovi bližnji ili ljekari biti progonjeni.

Sudovi u Velikoj Britaniji i Francuskoj te Evropski sud za ljudska prava posljednjih se mjeseci bave slučajevima vezanim za to osjetljivo pitanje.

Neurološka stanja poput paralize, Parkinsona ili multiple skleroze u gotovo pola slučajeva bila su razlog eutanazije, pokazalo je istraživanje.

Žestoke rasprave

Porast broja stranaca koji u Švicarsku dolaze na eutanaziju doveo je do žestokih rasprava u toj državi. Birači u Cirihu 2011. godine izjašnjavali su se o prijedlogu zabrane “samoubilačkog turizma”, ali su ga odbili.

Godinu kasnije, nacionalni Parlament glasao je protiv prijedloga zakona kojim se trebao otežati postupak eutanazije.

Analiza 611 slučajeva između 2008. i 2012. pokazala je da su na eutanaziju u Švicarskoj doputovali bolesnici iz 31 države, a njihova prosječna dob bila je 69 godina.

Gotovo polovina je bila iz Njemačke, a 20 posto iz Velike Britanije. Bilježi se ubrzani porast broja ljudi iz Francuske i Italije.

Izvor: Agencije