Island evakuirao područje u blizini vulkana

Pepeo iz erupcije islandskog vulkana Eyjafjallajökulla 2010. godine tokom šest dana blokirao gotovo cijeli zračni prostor iznad Evrope (AP)

Islandska civilna zaštita objavila je u srijedu da je u noći na srijedu završila evakuaciju prilaza vulkanu Bardarbunga, čija stabilna aktivnost ukazuje na moguću erupciju.

Policija je najavila da je odlučila zatvoriti i evakuirati područja sjeverno od najvećeg ledenjaka Vatnajokulla zbog seizmičkih aktivnosti na Bardarbungi, prenosi Tanjug agenciju AFP.

U toj veoma divljoj regiji nema stalnih stanovnika, već jedino kolibe i kamp naselja za turiste i lovce, a ceste koje do tamo vode su zatvorene, prenosi Hina.

Meteorološki zavod Islanda dodijelio je u utorak vulkanu Bardarbunga naračasti nivo opasnosti za zrakoplovstvo, što je četvrti nivo na skali od pet.

Intenzivna seizmološka aktivnost

Pepeo iz erupcije islandskog vulkana Eyjafjallajökulla 2010. godine je tijekom šest dana blokirao gotovo cijeli zračni prostor iznad Europe, čime je bilo pogođeno više od deset milijuna ljudi i izazvalo štetu od 1,7 milijardi dolara.

Kako prenosi Reuters, intenzivna seizmološka aktivnost na Bardarbungi bilježi se od 16. kolovoza, iako još nema znakova erupcije.

Bardarbunga je najveći vulkanski sustav na Islandu i nalazi se ispod lednika Vatnajokull, na jugozapadu Islanda.

Islandski seizmolog Martin Hensch rekao je da bi mogućnost da se ponovi situacija iz 2010. zavisila od visine izbačenog pepela, kao i od njegove količine i gustoće.

“S obzirom na to da indicije o kretanju magme na dubini manjoj od deset kilometara ukazuju na povećanu mogućnost vulkanske erupcije, boja zrakoplovnog koda promijenjena je u narančastu”, istaknuo je.

Rizik poplavni valovi

“Trenutačno nema znakova erupcije, ali se ne može isključiti da bi se aktualna aktivnost mogla izroditi u eksplozivnu subglečersku erupciju i dovesti do poplava i emisije pepela”, dodao je islandski stručnjak.

Hensch je objasnio da najveći rizik za Island predstavljaju poplavni valovi koji bi bili izazvani erupcijom ispod glečera.

Naveo je da bi na udaru bilo područje koje je većim dijelom nenaseljeno, ali da su putevi u tom dijelu zemlje zatvoreni.

Posljednja erupcija Bardarbunge bila je 1910. godine, a 1477. ovaj vulkan je prouzročio najveću erupciju bilo kog vulkana na Zemlji u pisanoj povijesti.

Prije 8.500 godina Bardarbunga je iz utrobe Zemlje izbacio najveću količinu lave u povijesti planeta.

Izvor: Agencije