Islamabad: Vojska na ulicama uoči protesta

Dvije velike protestne povorke u Islamabadu smatraju se velikim izazovom za Sharifa (AP)

Ministar unutarnjih poslova Pakistana najavio je da će vojska pojačati kontrolu u području tzv. crvene zone u Islamabadu, gdje su smještene glavne zgrade državne uprave.  

Ministar Chaudhury Nisar Ali Khan najavio je pojačanu kontrolu uoči prosvjeda na kojima se očekuju tisuće ljudi.

Na prosvjede protiv vlasti pozvali su vođe oporbe Imran Khan i Tariq ul-Qadri, koji traže ostavku premijera Nawaza Sharifa. 

Khanova stranka Tehreek-e-Insaf, treća po veličini u Pakistanu, objavila je da se povlači iz državnog parlamenta i regionalnih vlada, navodeći da je premijer namjestio izbore na kojima je došao na vlast.

Khan je rekao za Al Jazeeru da su on i njegove pristalice spremni marširati na zaštićenu ”crvenu zonu” u Islamabadu u utorak.

Traže ostavku Sharifa

U toj zoni nalazi se zgrade državne uprave, Vrhovnog suda te rezidencija premijera i predsjednika.

Prosvjednici će tražiti Sharifovu ostavku.

Khan je rekao da će se prosvjed održati unatoč svemu te da će preći sve sigurnosne prepreke, čak i ukoliko bi morali žrtvovati živote za novi Pakistan.

Dodao je da će smatrati Sharifovu vladu odgovornom ako se ikome od prosvjednika nešto dogodi. 

”Vodit ću vas, a vi ćete me pratiti”, rekao je Khan tisućama pristalica na prosvjedima u Islamabadu u ponedjeljak. ”Pozivam sve obitelji. S nama će biti i žene i djeca”, rekao je Khan.

Reporter Al Jazeere Kamal Hyder javio je da Khanov potez predstavlja realnu prijetnju Vladi Pakistana.

Moguć dramatičan razvoj događaja

”U idućih 48 sati mogli bismo vidjeti dramatičan razvoj događaja, uključujući ostavku premijera, nakon što je Khan pozvao manjine da mu se pridruže na konačnom maršu prema Parlamentu”, javlja reporter Al Jazeere.

Ranije je objavljeno kako će zastupnici Khanove stranke, koja ima 34 od 342 zastupnika u Nacionalnoj skupštini, podnijeti ostavke.

Khanova stranka povući će se i iz triju provincijskih skupština, rekao je dužnosnik Shah Mehmood Qureshi za lokalne televizije.

Khan, koji je u subotu u glavni grad Islamabad doveo tisuće ljudi, poručio je na velikom protuvladinom skupu da neće odustati sve dok Sharif ne podnese ostavku.

“Neću otići sve dok ne izborim istinsku slobodu za zemlju”, kazao je tada Imran Khan tisućama okupljenih, koje su za njim krenule u marš iz Lahorea.

Drugu prosvjednu povorku prema Islamabadu vodio je Muhammad Tahir al-Qadri.

U pakistanskom gradu Gujranwala izbili su sukobi prije nekoliko dana nakon što je stranka Imrana Khana priopćila da je otvorena vatra na njegovo vozilo tijekom antivladinog marša na putu prema Islamabadu. Khan nije ozlijeđen u napadu.

Prosvjedi su doveli u pitanje stabilnost u zemlji u trenutku kad se nacija od 180 milijuna stanovnika bori s ofenzivom pakistanskih talibana i kada raste utjecaj antizapadnjačkih i sektaških grupa.

Ranije ovog tjedna Visoki sud u Pakistanu donio je odluku da pokrene tužbu protiv 19 osoba, uključujući i premijera Nawaza Sharifa, zbog ubojstva 14 civila tokom sukoba između pripadnika policije i pristalica Narodnog pokreta Pakistana na prosvjedima u Lahoreu, održanim 17. lipnja.

Izvor: Al Jazeera i agencijegencije