Premijer Pakistana optužen za ubistva civila

U sukobima s pakistanskom policijom smrtno je stradalo 14 civila, dok je njih najmanje 90 povrijeđeno (EPA)

Visoki sud u Pakistanu donio je odluku da pokrene tužbu protiv 19 osoba, uključujući i premijera Nawaza Sharifa, zbog ubojstva 14 civila tokom sukoba između pripadnika policije i pristalica Narodnog pokreta Pakistana na prosvjedima u Lahoreu, održanim 17. lipnja.

Osim pakistanskog premijera, na optuženičkoj listi nalazi se i premijer pokrajine Punjab, Mian Muhammad Shahbaz Sharif, te ministar unutarnjih poslova Nisar Ali Khan.

Pristaše Narodnog pokreta Pakistana u Lahoreu su 17. lipnja održali masovne prosvjede, na kojima je došlo do sukoba s policijom.

Tom prilikom je smrtno stradalo 14 civila, dok je njih najmanje 90 ozlijeđeno.

Protesti u Islamabadu

Prosvjedi protiv premijera Sharifa nastavljeni su i tokom subote, nakon što su vođe dva prosvjedna pokreta u glavni grad Islamabad dovele tisuće ljudi, te poručile kako neće odustati sve dok premijer ne podnese ostavku.

„Neću otići sve dok ne izborim istinsku slobodu za zemlju“, kazala je bivša zvijezda kriketa Imran Khan, koji vodi oporbenu stranku Tehreek-e-Insaaf, tisućama okupljenih, koje su za njim krenule u maršu iz Lahorea u četvrtak.

„Odluči se, Nawaz Sharif! Podnesi ostavku i raspiši izbore“, poručio je Khan na prosvjedima, koje se smatra dosad najvećim izazovom za premijera Sharifa.

Nawaz Sharif je vlast preuzeo prošle godine u prvom mirnom prijenosu vlasti u Pakistanu.

Bez saveza u opoziciji

Drugu prosvjednu povorku prema Islamabadu vodio je Muhammad Tahir al-Qadri.

Khan i Kadri još nisu službeno dogovorili savez, no obojica su žestoki protivnici Vlade premijera Nawaza Sharifa.

Oba okupljanja prvobitno su zabranjena, no potom je, u zadnji trenutak, njihovo održavanje dopušteno.

Vlasti su uklonile sve barikade sa cesta prema glavnom gradu, koje su ranije postavile kako bi olakšale ulazak prosvjednika u grad, a rasporedile su tisuće policajaca i vojnika kako bi spriječili sukobe, te pristup glavnim državnim zgradama.

Izvor: Agencije