S. Arabija: Aktivisti 15 godina zatvora

Waleed Abulkhair osuđen je na 15 godina zatvora, isto toliko godina zabrane putovanja i 54.000 dolara globe (EPA)

Istaknuti saudijski aktivist za ljudska prava, odvjetnik Waleed Abulkhair, osuđen je u nedjelju na 15 godina zatvora zbog vrijeđanja vlasti, objavila je njegova obitelj.

“Odvjetnik Waleed Abulkhair osuđen je na 15 godina zatvora, isto toliko godina zabrane putovanja i 200.000 rijala (54.000 dolara) globe”, objavile su na društvenoj mreži Twitter osobe bliske tom aktivistu, dodavši da je on pri izricanju presude rekao da je osporava, prenosi Hina.

Abulkhair je, prema nalogu saudijskog pravosuđa, uhićen 16. travnja, i to u zgradi suda, dok je nazočio petom ročištu sudskog postupka koji se protiv njega vodi zbog vrijeđanja vlasti.

AI traži oslobađanje

Prije uhićenja, Abulkhair je objasnio da ga progone zbog “nedostatnog poštivanja vlasti i osnivanja dviju organizacija”.

Udruga za zaštitu ljudskih prava Amnesty International neposredno potom je zatražila njegovo trenutačno osobađanje i navela da je jasno da je Abulkhair kažnjen zbog “rada na zaštiti ljudskih prava“.

“Zatočenik je prigovora savjesti i moraju ga odmah i bezuvjetno pustiti”, naglasio je 17. travnja Said Boumedouha, zamjenik direktora programa AI-ja za Srednji istok i Sjevernu Afriku.

Istaknuo je da je Abulkhairovo zatvaranje “zabrinjavajući primjer toga kako saudijske vlasti zlorabe sustav za ušutkavanje oporbe”.

Izvor: Agencije