Irska: Istraga o bacanju mrtvorođenih beba

Aktivisti u Irskoj prikupljaju dokaze koji, kako tvrde, potvrđuju da su u 20. vijeku katoličke časne sestre, doslovno, bacale mrtvorođene bebe žena koje nisu bile udate. Uz pomoć arheologa nastoje utvrditi da li je nekoliko hiljada beba moglo biti sahranjeno u neoznačenim grobovima.

Nekoliko žena žele saznati više o tome ko su. I kao što pomažu živima, žele saznati više o smrti.

Sve su rođene ili su prve godine svojih života provele u najvećem domu za majke i bebe u Irskoj, u južnom gradu Corku. Trudne neudate žene bile su prinuđene otići tamo i odreći se svoje novorođene djece.

I u toj pustoši, koja je trebala biti dio njihovog doma, sada pokušavaju otkriti zašto su časne sestre umrlu novorođenu djecu sahranjivale bez obilježja, zašto su ih prepustile zaboravu.

“Često su majke ohrabrivane da zaborave na podsjetnik obeščašćenosti, da zaborave datum… Uredu, to je bilo rješenje, to je bio izlaz kako bi nastavile dalje, imale život”, govori arheologinja Ton Maguire.

Neobilježeni grobovi

Na pitanje da li je Crkva zato bebe sahranjivala u neobilježenim grobovima, Maguire odgovara: “Mislim da je tako.”

Stari grobovi ostavili su tragove. U Bessboroughu postoje udubljenja u zemlji i okrugla uzvišenja. Dokumenti već pokazuju da su ovdje umrle stotine djece, tako da moraju biti negdje.

“U kontekstu odgovornosti za ove zločine – ni majke, ni braća i sestre, ni bake, djedovi, tetke, ujaci i rođaci ne znaju šta se dogodilo njihovim najmilijim”, ističe Susan Lohan iz Alijanse za prava usvajanja.

Od kada je postalo jasno da se ovo moglo dogoditi u Irskoj, Vlada govori kako će provesti istragu. Kako ni rokovi nisu postavljeni, teško da će s tim požuriti, navodi novinar Al Jazeere Laurence Lee, koji se javio iz Corka.

“U svemu onome što se može nazvati pretpostavkom ili idejom da je nekoliko stotina beba sahranjeno na mjestu gdje je nekada bio dom za majke i bebe najgora je, ipak, činjenica da bivše stanarke tog doma, sve ove žene, same provode tu istragu. Niko od nadležnih tu nije da im pomogne”, kaže Lee.

Križevi s imenima

Ekipa Al Jazeere htjela je razgovarati s jednom od časnih sestara, sestrom Sarto, koja još živi u Corku. Bila je u Bessboroughu osamdesetih godina prošlog vijeka. Uputila nas je na svoje advokate, ali u posebnom telefonskom razgovoru rekla je sljedeće:

“Ne znam koliko je beba tu sahranjeno, ali sve što znam jeste da postoje dva križa s ispisanim imenima. I ako su druge bebe umirale, ne znam gdje su sahranjivane. Mogle bi biti tu, ali ne znam.”

Sestra Sarto je 2002. godine pomogla Cathy da nađe svoju medicinsku historiju. Rođena je u Bessboroughu i odmah razdvojena od majke. Ponovo su se spojile nakon što je Cathyna majka provela veliki dio svoje mladosti u Katoličkom radnom domu.

“Moja doktorica je pitala za moju majku. Rekli su joj da je mrtva. Da je mrtva! Moja majka nije bila mrtva. Ja sam je zagrlila 2002. godine i rekla joj: ‘Zdravo, vratila sam se. Ja sam tvoja kćerka… I volim te.'”

Izvor: Al Jazeera