Državni zaposlenici mjesecima bez plaće

Nova palestinska vlada, kao i uvijek, pod pritiskom je Izraela, ali ovaj put pritisak stvaraju i njezini ljutiti građani, odnosno tisuće državnih zaposlenika koji mjesecima nisu primili plaću.

Bolnica Kamal Adwan već godinama trpi svakojake udare – ratne, financijske, izraelsku blokadu granice u Gazi. No, njezino osoblje novu palestinsku vladu krivi za trenutačne muke.

“Medicinsko je osoblje i u najtežim vremenima činilo sve kako bi pomoglo pacijentima. No, čini se da ih nova palestinska vlada ne uspijeva nagraditi za sav taj trud. Plaću nisu primili punih devet mjeseci, a od ožujka nisu primili ni novčića”, javlja reporter Al Jazeere Charles Stratford.

Bolničar Abdul Karim se brine o starijoj ženi primljenoj zbog teške dehidracije, koja samo što ne izgubi svijest.

Kroz njegove ruke dnevno prođe barem 50 takvih pacijenata. Otac je troje djece mlađe od pet godina. Supruga mu je bez posla.

“Nemam novca i to me frustrira. To utječe na moju obitelj, veze, sve”, kaže Abdul.

Izrael stopira transfer

Nova palestinska vlada na vlasti je tek gotovo mjesec dana, a Izrael od predsjednika Mahmouda Abbasa već zahtijeva da okonča koaliciju s Hamasom.

Izrael optužuje i posebnog izaslanika Ujedinjenih naroda za mirovni proces na Bliskom istoku Roberta Serryja za pokušaj da katarskih 20 milijuna dolara preusmjeri Hamasu, što Serry odlučno negira.

“Izrael svim sredstvima pokušava stopirati taj transfer. Prema mome mišljenju, politička situacija otrovala je cijeli taj pokušaj traženja prihvatljivog rješenja za Hamasove zaposlenike u Gazi”, kaže politički analitičar Mukhaimar Abu Siada.

Nisu samo medicinski radnici ogorčeni. Tisuće ljudi u zdravstvenom i obrazovnom sektoru, kao i oružane snage, ne primaju svoje pošteno zarađene plaće.

No, i bez plaće Abdul Kerim nastavlja raditi i liječiti ljude čiji životi ovise o njemu. Činjenica koja samo povećava pritisak na mladu vladu i njezin opstanak.

Izvor: Al Jazeera