Izrael izvršio zračni napad na Siriju

Izraelski tenkovi jučer su uzvratili vatru na Siriju (Getty Images)

Izraelska vojska je saopćila da je rano jutros izvršila zračne napade na više vojnih ciljeva u Siriji, uključujući i sjedišta vojske, kao odgovor na jučerašnji prekogranični napad u kojem je poginuo dječak na Golanskoj visoravni.

Vojska je u saopćenju navela da je gađala devet ciljeva i da su svi direktno pogođeni.

“Jučerašnji napad bio je neizazvani čin agresije protiv Izraela i predstavljao je direktan nastavak posljednjih napada u oblasti. Izrael neće tolerirati bilo kakav pokušaj kršenja izraelskog suvereniteta i djelovat će u cilju zaštite civila države Izrael”, rekao je potpukovnik Peter Lerner, glasnogovornik izraelske vojske, prenosi AP.

Izraelski mediji objavili su u nedjelju da je vozilo eksplodiralo u blizini sirijske granice na Golanskoj visoravni i da je poginuo petnaestogodišnji dječak, dok je njegov otac ranjen.

Odgovor tenkovskom paljbom

Snage izraelske armije zatim su pretražile to područje u potrazi za mogućim militantima koji su možda prešli u Izrael. Izraelski tenkovi su, u međuvremenu, uzvratili vatru na Siriju.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan i oduzeo je od Sirije tokom Šestodnevnog rata 1967. godine, a većina sirijskog stanovništva pobjegla je tokom sukoba.

Nakon što su spriječeni sirijski pokušaji preuzimanja teritorije, dvije države su potpisale primirje 1974, a vojni posmatrači Ujedinjenih naroda su raspoređeni na Golansku visoravan.

Izrael je jednostrano anektirao teritoriju 1981. godine, u potezu koji nije međunarodno priznat.

Izvor: Agencije