Otkrivene grobnice s tijelima imigranata

Nepristupačna područja su često smrtonosna po imigrante iz Meksika i Srednje Amerike (EPA)

Na jednom groblju na jugu Texasa otkrivene su masovne grobnice imigranata koji su, prema izvješćima, izgubili život u pokušaju da se ilegalno domognu Sjedinjenih Američkih Država.

U okviru višegodišnjih napora da se identificiraju imigranti koji su umrli u blizini granice između Meksika i SAD-a, tijekom protekle godine na groblju u gradiću Falfurrias ekshumirano je najmanje 110 neidentificiranih tijela od koji su neka sahranjena zajedno, prenijela je agencija AP.

Antropologinje Lori Baker i Krista Latham su, zajedno sa svojim studentima, pronašle tijela u vrećama za otpad ili kupovinu, običnim vrećama ili bez bilo kakve zaštite.

Na jednom mjestu sahranjeni su ostaci tri tijela u jednoj vreći, na drugom – najmanje pet tijela u vrećama za tijela te manje plastične vreće koje su bile nabacane preko svakog tijela, prenosi AP.

Užasno otkriće

Lubanje su pronađene i u biorazgradivim vrećama između nekih kovčega, što je prema ocjeni antropologa „užasno otkriće“.

Istraživači su rekli novinarima kako su neki ostaci pronađeni pod malim, privremenim, teškim nadgrobnim kamenom na lokalnom groblju.

Nepristupačna područja su često smrtonosna po imigrante iz Meksika i Srednje Amerike, koji ih prelaze pješice, nepripremljeni i po visokim temperaturama, kako bi izbjegli kontrolu američke granične ophodnje.

Najmanje 300 ljudi izgubilo je živote u prolasku kroz Brooks County između 2011. i 2013. godine što predstavlja više od 50 posto smrtnih slučajeva u teksaškoj dolini Rio Grande, javlja AP.

Izvor: Agencije