Dječak ubijen na Golanskoj visoravni

Minobacačka granata, ispaljena iz Sirije, usmrtila je 15-godišnjeg dječaka na Golanskoj visoravni koju je okupirao Izrael, saopćila je vojska.

Meta napada bilo je vozilo u kojem se nalazio građevinac koji je radio za vojsku, rekao je vojni izvor Al Jazeeri.

Na pograničnom spornom području dolazilo je do sporadične razmjene vatre od početka rata u Siriji prije tri godine, ali je ovo prva žrtva sa izraelske strane granice.

Sirijski pobunjenici su aktivni na sirijskoj strani granice, a zalutale minobacačke granate padale su na Golansku visoravan u više navrata.

Izrael je počeo graditi ogradu na granici, na kojoj su građevinci radili, saopćili su vojni izvori.

Zvaničnici snaga sigurnosti su prvo saopćili da je civil, građevinac koji je radio za Ministarstvo odbrane Izraela, poginuo u eksploziji. Ali je kasnije saopćeno da je 15-godišnji dječak, koji je bio u društvu građevinca, poginuo te da su u napadu ranjene i dvije osobe.

Tenkovska paljba

Izraelska vojska je nakon incidenta odgovorila tenkovskom paljbom na Siriju.

“Ova minobacačka paljba je ničim izazvana i mi imamo pravo da odgovorimo”, rekao je Al Jazeeri Mark Regev, glasnogovornik izraelskog premijera.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan i oduzeo je od Sirije tokom Šestodnevnog rata 1967. godine, a većina sirijskog stanovništva pobjegla je tokom sukoba.

Nakon što su spriječeni sirijski pokušaji preuzimanja teritorije, dvije države su potpisale primirje 1974, a vojni posmatrači Ujedinjenih naroda su raspoređeni na Golansku visoravan.

Izrael je jednostrano anektirao teritoriju 1981. godine, u potezu koji nije međunarodno priznat.

Bomba postavljena pored puta u tom području ranila je četiri izraelska vojnika u martu.

Izvor: Al Jazeera