Erdogan: Turska je šansa koju EU ne smije propustiti

Za Evropu je Turska jedna važna alternativa, izlaz i jedini prolaz ka istoku (AP)

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan danas je u Beču, na proslavi jednog lokalnog turskog udruženja, ukazao na privrednu i političku snagu svoje države, ocijenivši da je Turska šansa koju Evropa ne smije propustiti.

„Nosim pozdrave 77 miliona građana Turske. Kao narod smo uvijek bili ponosni na vas, jer kada je vama bilo dobro, dobro je bilo i nama. Kada ste bili tužni, bili smo i mi“, rekao je šef Vlade Turske u govoru pred oko 7.000 pripadnika turske dijaspore u dvorani i oko 10.000 ispred nje.

Erdogan je podvukao da su „Turci u Evropi unuci sultana Sulejmana Veličanstvenog“, dodajući da su došli u Evropu da osvoje „srca Bečlija“ i da ih se niko ne mora bojati.

Za Evropu je Turska jedna važna alternativa, izlaz i jedini prolaz ka istoku, podvukao je on.

Turski premijer se osvrnuo i na privredni razvoj Turske, ukazujući na smanjenje zaduženosti i inflacije, pa sve do izgradnje infrastrukture i planiranih velikih projekata u Istanbulu.

Ranije se čekalo na čokoladu iz Evrope, a danas „u Turskoj ima više svega onoga što postoji u Evropi“, naglasio je on, dodajući da je Turska počela čak da proizvodi i helikoptere.

Usmjerenje Turske ka zapadu

Erdogan se osvrnuo i na druge stranke u Turskoj, posebno raniju vladu, koja je, kako je naglasio, diskriminirala žene koje su nosile marame i osobe koje su se posvetile islamskoj vjeri.

Turska je u historiji, prema njegovim riječima, uvijek bila usmjerena ka zapadu, poručivši EU „da Evropa ne prestaje tamo gdje se Dunav ulijeva u Crno more, već počinje gdje Tigris ima svoj izvor“.

Erdogan je dodao da se Turska ne miješa u unutrašnju politiku drugih država, izuzev ako raste rasizam i islamofobija, kada štiti prava svojih građana.

Istovremeno je poručio da opredjeljenje ka zapadu ne znači i prekidanje veza sa braćom na istoku.

On je dijaspori u Austriji poručio da se treba integrirati u društvo, ali ne i asimilirati.

Kritika Kurza

Šef austrijske diplomatije Sebastian Kurz kritički je reagirao na posjetu Erdogana, ukazujući da ne poštuje zemlju domaćina. On je rekao da je Erdogan predizbornu kampanju iz Turske jasno donio u Austriju, i time izazvao nemire.

Dok je Erdogan držao govor u dvorani, više hiljada njegovih protivnika protestiralo je ulicama Beča i na kratko se sukobilo sa policijom.

Izvor: Agencije