Sirija mora uništiti hemijska postrojenja

Istražuju se i izvještaji o navodnoj upotrebi hlora u nekim sirijskim gradovima, što je izazvalo ljudske žrtve (AP)

Čak i kad preda sve svoje hemijsko oružje, Sirija će morati preduzeti dodatne korake kako bi ispunila sve obaveze koje je preuzela kada se obavezala na uništavanje svog hemijskog arsenala, istakla je Rose Gottemoeller, podsekretarka State Departmenta za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost.

Gottemoeller ističe kako Sirija mora uništiti i objekte koji su u vezi s njenim hemijskim programom, uključujući hangare i tunele.

Navela je kako postoje i nerazriješene “omaške” u deklaraciji Vlade Sirije o hemijskim zalihama kojima raspolaže, čime se bavi Organizacija za zabranu hemijskog oružja, koja nadgleda provođenje Konvencije o hemijskom oružju, prenosi AP.

Također, istražuju se izvještaji o navodnoj upotrebi hlora u nekim sirijskim gradovima, što je izazvalo ljudske žrtve i povrede, istakla je Gottemoeller.

Cape Ray u pripravnosti

Navela je kako je Sirija dosad dopremila blizu 92 posto svog hemijskog oružja u luku iz koje će se transportirati izvan zemlje, dok se ostatak nalazi na jednom mjestu u blizini Damaska.

Šef misije Ujedinjenih naroda zadužene za uništavanje sirijskog hemijskog oružja objavio je kako se posljednjih 16 kontejnera sa sirijskim hemijskim agensima nalaze u područjima koja su trenutno nedostupna zbog borbi.

Američki brod Cape Ray, na kojem će se obaviti uništavanje sirijskog hemijskog oružja, u pripravnosti je. Na njemu se nalaze dvije ogromne mašine u kojima će se, u titanijskim reaktorima, hemijsko oružje miješati sa drugim hemikalijama i zagrijanom vodom kako bi se razložilo i postalo inertno.

Glasnogovornik Pentagona, kontraadmiral John Kirby izjavio je da pomenuti brod neće početi svoju misiju dok se sve hemijsko oružje ne izmjesti iz Sirije.

Njega će danski i norveški teretni brodovi otpremiti do jedne italijanske luke radi transfera na brod Cape Ray.

Izvor: Agencije