Susret lidera Fataha i Hamasa u Dohi

Zajedničku vladu predvodi Mahmoud Abbas (AFP)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i vođa Hamasa Khaled Mashal trebaju se u ponedjeljak sastati u Dohi, prvi put otkako je potpisan ugovor o pomirenju među palestinskim grupama, rekao je palestinski čelnik.

“Mahmoud Abbas će se sastati s Khaledom Meshalom u Dohi, ali još se ne zna kada”, rekao je za AFP taj čelnik koji živi u Ramali, na Zapadnoj obali. Abbas je u nedjelju otputovao u Dohu, gdje se u ponedjeljak ujutro treba sastati s katarskim šeikom Tamimom Ben Hamadom al-Thanijem, nakon čega će biti gost na vjenčanju člana njegove porodice.

Prekid mirovnog procesa

Uz to treba razgovarati i sa čelnikom Hamasa, koji više od dvije godine živi u Dohi, pošto je zbog rata pobjegao iz Sirije. Zadnji put su se susreli u januaru 2013. u Kairu.

Veze Fataha, pokreta predsjednika Abbasa i glavne skupine u Palestinskom oslobodilačkom pokretu (PLO), koji nadzire dio Zapadne obale i Hamasa, bile su zategnute otkako je 2007. glavni palestinski pokret preuzeo vlast u Pojasu Gaze, odakle je izbacio snage Fataha.

Dva suparnička pokreta potpisala su 23. aprila ugovor o pomirenju i sastavila vladu nestranačkih osoba koju predvodi Mahmoud Abbas. Vijest o potpisivanju tog ugovora razljutila je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je obustavio mirovne pregovore s Abbasom, rekavši da neće razgovarati s vladom koju podupire Hamas.

Tom su odlukom prekinuti pregovori u kojima od kraja jula 2013. posreduje američki državni tajnik John Kerry i koji su zapali u slijepu ulicu.

Izvor: Agencije