Američki eksperti traže otete učenice

Avioni Sjedinjenih Država prelijeću preko Nigerije kako bi pronašli više od 200 otetih djevojčica, objavio je Pentagon, dok stručnjaci analiziraju novi video koji je objavila grupa Boko Haram, kako bi otkrili gdje se nigerijske učenice nalaze.

“Dali smo komercijalne satelitske snimke Nigeriji i letimo iznad zemlje uz dozvolu Vlade”, rekao je viši američki zvaničnik agenciji AFP.

Još nije poznato o kakvim se letjelicama radi, niti odakle su poletjele.

Novi video koji je objavio Boko Haram, navodno, prikazuje 130 djevojčica, a američki eksperti analiziraju snimke, nadajući se da će pronaći tragove gdje se one nalaze.

“Naši obavještajni stručnjaci prolaze kroz svaki detalj videa, tražeći tragove koji mogu pomoći u spašavanju i oslobađanju djevojčica”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

“Nemamo razloga da dovodimo u pitanje autentičnost videa”, dodala je.

Američki tim stručnjaka

Vođa Boko Harama Abubakar Shekau u videu govori da će učenice biti oslobođene onda kada Nigerija pusti sve zatvorenike koji pripadaju ovoj grupi.

Međutim, nigerijska Vlada odbila je taj prijedlog, a Psaki je podsjetila da je američka politika, također, da “uskrati otmičarima povlastice njihovog kriminalnog djela, uključujući otkupnine i ustupke”.

Prošle sedmice je u Nigeriju stigao američki tim od 30 stručnjaka, koji će pomoći u potrazi za učenicama.

Grupa Boko Haram objavila je novi videosnimak, na kojem su, kako tvrdi, prikazane otete nigerijske učenice, navodeći da su prešle na islam i da neće biti oslobođene dok svi zarobljeni pripadnici te grupe ne budu pušteni.

Na videu koji je dobio AFP vidi se vođa Boko Harama Abubakar Shekau. Govori na snimku od 17 minuta, nakon čega je prikazano, kako je rekao, 130 djevojaka u hidžabu koje se mole na nepoznatoj lokaciji.

Djevojčice su otete 14. aprila u gradu Chibok, na sjeveroistoku Nigerije, u državi Borno, gdje živi veliki broj kršćana.

Od 276 otetih, 53 djevojke su uspjele pobjeći.

Izvor: Al Jazeera i agencije