Za pucanje na Bijelu kuću 25 godina zatvora

Osuđenik je bio „motiviran mržnjom prema predsjedniku i željom da počne revoluciju protiv federalne vlade“ (AP)

Američki federalni sud okruga Columbia osudio je danas 23-godišnjeg Oscara Ramira Ortega-Hernandeza iz Idaha na 25 godina zatvora zbog pucanja na zvaničnu rezidenciju predsjednika SAD-a, Bijelu kuću, u novembru 2011. godine, javile su agencije.

Prvobitno je Ortega-Hernandezu pripisivana namjera izvršenja atentata na američkog predsjednika, ali je kasnije ta optužba povučena, jer je istraga ustanovila da su Barack Obama i njegova supruga u to vrijeme bili izvan Bijele kuće.

Prema riječima tužitelja Ronalda Machena, osuđenik je bio „motiviran mržnjom prema predsjedniku i željom da počne revoluciju protiv federalne vlade“, prenijela je agencija AFP.

„Ova 25-godišnja kazna pokazuje da svako ko dođe do glavnog grada države sa planom da upotrebi nasilje, treba očekivati da će provesti decenije iza rešetaka“, rekao je on.

Psihička neuravnoteženost

Francuska agencija navodi da je Ortega-Hernandez rekao prijateljima kako je „u božijoj misiji uklanjanja“ Obame, a da je prema Ministarstvu pravde davao antivladine izjave, počev od 2011, nazivajući Obamu „đavolom“ i „antihristom“, dok je sebe opisao kao „bezdušnog božijeg ratnika“.

Advokati odbrane iznosili su argumente o psihičkoj neuravnoteženosti optuženog, zbog čega mu je smanjena kazna od 27, 5 godina, koju je tužitelj tražio u početku.

Advokati su ga opisali kao smušenog, očajnog čovjeka, koji je pucao na Bijelu kuću kako bi skrenuo pažnju na, kako je bio uvjeren, „Armagedon koji će nastupiti“.

Napad je, kako je utvrđeno, predstavljao prijetnju po život prisutnih u Bijeloj kući i na zgradi je pričinjena materijalna šteta procenjena na 100.000 američkih dolara.

Uz zatvorsku kaznu, Ortega-Hernandez morat će nadoknaditi 94.000 dolara štete, a po napuštanju zatvora bit će pod nadzorom još pet godina.

Osam metaka

Ortega-Hernandez je vozio više od 3.200 kilometara do Washingtona od Idaha kako bi izvršio napad.

Nalazeći se nedaleko od Bijele kuće, iz automobila je izvadio poluautomatsku pušku i ispalio najmanje osam metaka, nišaneći na prvi i treći sprat stambenog dijela zgrade.

Poslije toga je pobjegao, ali je poslije pet dana uhapšen u Indiani.

Ortega-Hernandes je prošlog septembra priznao krivicu za terorizam i protivzakonitu upotrebu oružja.

Izvor: Agencije