S. Arabija zabranila izvještavanje za katarske medije

Saudijska Arabija, UAE i Bahrein povukli su svoje ambasadore iz Katara (Getty Images)

Ministarstvo kulture i informacija Saudijske Arabije donijelo je odluku o zabrani novinarima državljanima te zemlje da izvještavaju za katarske medije zbog “ambasadorske krize“, javlja Anadolija.

Saudijski pisac Muhanna al-Hubail je, preko svog profila na društvenoj mreži Twitter, napisao da ga je pozvao ministar informacija Saudijske Arabije Abdullah al-Jasir, koji je zahtijevao da Hubail prestane pisati za katarski list.

Novinarka Semra al-Mukrin je, također, kazala da je Ministarstvo donijelo odluku o zaustavljanju pisanja saudijskih novinara u katarskim listovima.

Iz lista Al-Arab saopćeno je da su saudijski novinari Salih al-Seyha i Ahmed bin Rashid al-Said dali otkaz, nakon što je saudijsko Ministarstvo donijelo tu odluku.

Ostavke su podnijeli i voditelji Fares Awad i Ali Said al-Kaabi, koji su vodili program na katarskom Bein Sportsu, a državljani su Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Saudijska Arabija, UAE i Bahrein povukli su svoje ambasadore iz Katara, prema odluci koja je donesena na 130. sastanku zemalja Zaljeva.

Sastanak Arapske lige bez Katara

U egipatskoj prijestolnici Kairu počeo je sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Arapske lige, javlja Anadolija.

Arapskom ligom predsjedava Maroko, a sastanku su prisustvovali generalni sekretar Arapske lige Nebil al-Arabi, predsjednik Komiteta za ljudska prava u Palestini pri Ujedinjenim narodima Abdusselam Diallo, predsjednik Nacionalne revolucionarne koalicije Sirije (SMDK) Ahmed al-Jarba i ostali visoki zvaničnici.

Ovaj sastanak se smatra pripremnim sastankom prije Samita Arapske lige, koji će biti održan 25. i 26. marta u Kuvajtu.

Kritike zbog Sirije

Predsjednik SMDK-a Ahmad al-Jarba je u svom govoru na sastanku pozvao članice Arapske lige da organizacije Islamska država Iraka i Damaska (ISID) i Hezbollah uvrste u listu terorističkih organizacija.

On se, također, osvrnuo na sirijsku krizu, kazavši da niko nije spomenuo diplomatsko rješenje nakon neuspjeha konferencije u Ženevi.

Generalni sekretar Arapske lige Arabi kritizirao je Vijeće sigurnosti UN-a zbog toga što nije donijelo nikakvu odluku, iako krvoproliće u Siriji traje tri godine.

Očekuje se da će visoki zvaničnici u okviru ovog sastanka razgovarati o mirovnom procesu na Bliskom Istoku, Libanu i Jemenu.

Sastanku ne prisustvuje nijedan od visokih zvaničnika Katara. Ministar vanjskih poslova Katara Halid al-Atiye poslao je samo predstavnika u svoje ime.

Ranije su Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) opozvali svoje ambasadore iz Dohe.

Izvor: Agencije