Zatvorenom turskom generalu prihvaćena žalba

Suđenja u slučaju Ergenekon redovno su pratili protesti nezadovoljnih Turaka (EPA)

Ustavni sud Republike Turske donio je odluku u korist žalbe na presudu bivšeg vojnog zapovjednika Ilkera Basbuga, generala u mirovini osuđenog na doživotnu kaznu zbog pripremanja urote protiv vlade, u kojoj se navodi da je njegovo pravo na slobodu prekršeno.

Odluka je objavljena na službenim stranicama Suda i otvorila je mogućnost da ga oslobodi niži sud, prenijela je agencija Reuters.

General Basbug nalazi se u zatvoru Silivri, nedaleko Istanbula, posljednjih 26 mjeseci zbog, kako je navedeno, pripremanja urote nazvane Ergenekon, a usmjerene protiv Vlade premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Bivši načelnik Glavnog stožera Turske Ilker Basbug osuđen je u kolovozu prošle godine na kaznu doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u pripremi urote protiv Turske vlade.

Osim njega, za pripremu državnog udara, ali i atentatâ na novinare, akademske radnike i političare u Turskoj je tokom posljednja dva desetljeća na doživotnu kaznu zatvora osuđeno još 12 osoba, uglavnom bivših časnika.

Kažnjena nova skupina urotnika

Istovremeno s odlukom Ustavnog suda, na Višem kaznenom sudu u Istanbulu presuđeno je u slučaju koji se, također za urotu u slučaju Ergenekon, vodio protiv više desetaka optuženih i oni su osuđeni na ukupnu kaznu od najmanje 1.000 godina zatvora.

I oni su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne kao sudionici u uroti protiv vlade, odnosno za planiranje državnog udara u cilju svrgavanja legalno izabrane vlasti.

Među optuženima su generali, novinari i nekoliko šefova podzemlja, a optužnica je tražila teške kazne za njih zbog navodnih priprema državnog udara i „pokušaja nasilnog rušenja ustavnog poretka“.

Oružane snage i generali na njihovom čelu, podsjeća Anadolija, desetljećima su smatrani čuvarima sekularističkog poretka u Turskoj, a svrgnuli su dvije vlade izabrane u posljednjih 50-ak godina, dok su kabinet Necmetina Erbakana 1997. godine prisilili na ostavku.

Izvor: Agencije