Najmanje 35 mrtvih u napadu u Nigeriji

Pripadnici Boko Harama skoro svakodnevno vrše napade u Nigeriji (EPA)

U dvostrukom bombaškom napadu poginulo je najmanje 35 osoba u gradu Maiduguriju na sjeveroistoku Nigerije, zahvaćene pobunom grupe Boko Haram, objavila je u nedjelju policija.

“Nastavljamo brojati, zasad smo izbrojali 35 tijela”, izjavio je šef policije države Borno Lawal Tanko. Po svjedocima, u obje eksplozije do kojih je došlo u subotu navečer poginulo je do 50 osoba, prenosi Hina.

“Naši ljudi nastavljaju posao zajedno sa spasiocima”, dodao je policijski dužnosnik, ne navodeći više detalja.

Dvije eksplozije dogodile su se gotovo istovremeno u gusto naseljenoj četvrti Gomari, na cesti koja povezuje Maiduguri, središte države Borno, smatrane uporištem Boko Harama od osnivanja grupe 2009. i u Damaturu, središtu susjedne države Yobe.

Napadi na stanovništvo

“Prva eksplozija bila je usmjerena na stanovništvo. Drugi stanovnici došli su im pomoći, te je dvije minute kasnije odjeknula druga eksplozija”, ispričao je u subotu navečer stanovnik Buba Ibrahim.

Pobunjenici koji žele nametnuti islamsku državu u većinski muslimanskoj sjevernoj polovini Nigerije nastavljaju sa smrtonosnim napadima.

Oni su postali gotovo svakodnevni, uprkos uvođenju vanrednog stanja i ofanzivi vojske od maja prošle godine u državama Borno, Yobe i Adamawa.

U sukobima su bile hiljade žrtava – u krvavim napada Boko Harama, ali i vojnim operacijama osvete.

Izvor: Agencije