Venecuelanska opozicionarka pod istragom

Machado je jedna od najistaknutijih opozicijskih političarki koja je učestvovala u šestosedmičnim protestima (Getty Images)

Parlament Venecuele je zatražio da se protiv opozicijske čelnice Marije Corine Machado provede istraga zbog zločina koji uključuju izdaju počinjenu učešćem u protuvladinim protestima koji su iza sebe ostavili desetke mrtvih.

Machado, 46-godišnja inženjerka, jedna je od najistaknutijih među opozicijskim političarima koji su učestvovali u šestosedmičnim protestima protiv socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.

Zastupnici vladajuće Socijalističke stranke, koja ima većinu u Parlamentu, uz skandiranje “Pravda, pravda” izglasali su poziv državnom tužiocu da istraži Machado za niz djela – od uništavanja imovine do raspirivanja građanskog rata.

Maduro, glavna meta nezadovoljstva

“Nećemo dozvoliti da vlada nekažnjivost. Osigurat ćemo osvetu za poginule. Osigurat ćemo da neko plati za te živote”, kazala je zastupnica Tania Diaz iz vladajuće stranke.

Do poziva dolazi mjesec dana nakon hapšenja opozicijskog prvaka Leopolda Lopeza koji je s Machado pokrenuo jedan od najsnažnijih valova protesta u zemlji u proteklih desetak godina.

“Sigurna sam da je ovaj napad na mene rezultat režima koji je prestravljen dosad nezabilježenim građanskim pokretom”, komentirala je Machado potez Parlamenta.

Venecuelu potresaju demonstracije protiv Vlade, u kojima je od 4. februara poginulo najmanje 28 ljudi, a 400 povrijeđeno.

Glavna meta nezadovoljstva je predsjednik Nicolas Maduro, koji je na izborima u aprilu prošle godine pobijedio s malom razlikom i stalno upozorava na “pokušaj državnog udara”, koji se planira uz pomoć SAD-a.

Izvor: Agencije