Čeka se presuda optuženom za genocid u Ruandi

U Parizu se očekuje donošenje presude na suđenju bivšem kapetanu vojske Ruande, optuženom za učešće u genocidu 1994. godine.

Na prvom takvom suđenju u Francuskoj, tužitelji traže doživotnu kaznu i žele da kapetan bude proglašen krivim za genocid, a ne samo za učešće.

Prošlo je gotovo dvadeset godina od genocida u Ruandi. U sukobima između dvije najbrojnije etničke grupe, 800.000 ljudi ubijeno je tokom stotinu dana.

Tenzije između većinskih Hutua i manjinskih Tutsija godinama su bile prisutne. Ipak, ono što je uslijedilo nakon obaranja aviona predsjednika Juvenala Habyarimane, pripadnika Hutua, i danas je teško shvatiti: u sistematskoj kampanji brutalnosti i krvoprolića nestala je petina stanovništva Ruande.

Ubijani su većinom Tutsi, ali i mnogi umjereni Hutui.

Suđenje bivšem kapetanu vojske Ruande Pascalu Simbikangwi za njegovu ulogu u ubijanju smatra se historijskim.

To je prvo suđenje jednom državljaninu Ruande u Francuskoj, a on je optužen za saučesništvo – optužbe je poricao od početka.

Različita svjedočenja

Više puta tokom suđenja svjedoci su opisivali kako je Simbikangwa dijelio oružje koje je kasnije korišteno za ubijanje Tutsija. Ali bilo je i drugačijih svjedočenja: tvrdnji da je skrivao etničke Tutsije i prebacivao ih na sigurno.

Od genocida, odnosi između Francuske i Ruande su zategnuti. Francuska je bila jedan od glavnih pokrovitelja Ruande, koja sada optužuje Pariz da je pomagao u vojnom obučavanju Hutua i da štiti militante.

Ali, važnije od diplomatije, ovaj slučaj je od velikog značaja za članove porodica ubijenih u genocidu.

“Konačno nam se čini da zločini neće ostati nekažnjeni, a to je veoma značajno. Također, osjećamo da francusko društvo brine o nama i da razmatra ovaj slučaj. Osjećamo i da se naš glas napokon čuje i da imamo nečiju podršku”, kaže Marcel Kabanda, historičar iz Ruande.

Pascal Simbikangwa mogao bi ostatak života provesti u zatvoru, a slučaj bi mogao postati presedan na osnovu kojeg će se mnogim drugim državljanima Ruande suditi na francuskom tlu.

Izvor: Agencije