ETA tvrdi da će zapečatiti arsenal oružja

ETA: Potez će utrti put pronalaženju rješenja "posljedica političkog sukoba" (AP)

Baskijska separatistička organizacija ETA je najavila da će svoj arsenal oružja “zapečatiti” i “staviti izvan operativne uporabe”, što vodi povijesnom razoružavanju posljednjeg važnijeg nasilnog separatističkog pokreta u Europi.

U priopćenju objavljenom u baskijskom listu Gara, ETA je potvrdila raniju informaciju međunarodnih monitora da se ta grupa počela razoružavati.

‘Atmosfera sigurnosti’

ETA je objavila da će ovaj potez stvoriti atmosferu “sigurnosti” u Zemlji Baska i utrti put pronalaženju rješenja “svih posljedica političkog sukoba”.

ETA pod tim podrazumijeva uhićenje svojih pripadnika koji se nalaze u francuskim i španjolskim zatvorima.

ETA već dugo traži prebacivanje tih zatvorenika bliže kući, kao uvjet za pregovore o razoružavanju, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Vlada Španjolske, koja inzistira na tome da se ETA mora bezuvjetno razoružati bez stranog posredovanja, ne pridaje veliki značaj videosnimci na kojoj se vidi kako pripadnici ETA-e sa crnim maskama predaju puške i eksploziv međunarodnim monitorima.

Mediji: Predana količina oružja smiješna

Španjolski mediji su objavili da se radi o farsi, te da je ETA obećala da će okončati oružane aktivnosti u listopadu 2011. godine, ali da je predana količina oružja smiješno mala.

ETA je odgovorna za smrt 829 osoba, koje su stradale u pucnjavama i bombaškim napadima tijekom četiri desetljeća duge borbe za nezavisnu baskijsku državu na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske.

Izvor: Agencije