U Kijevu 70.000 demonstranata

Kličko je Ukrajince pozvao da razmisle o dolasku na opći jednosatni štrajk 13. februara (Reuters)

U centru Kijeva danas se okupilo blizu 70.000 pripadnika ukrajinske opozicije, iskazujući ponovno na taj način odlučno protivljenje predsjedniku Viktoru Janukoviču, piše Hina.

“Ne namjeravamo se povući. Idemo dalje”, poručio je demonstrantima na Trgu nezavisnosti putem mobitela jedan od predstavnika opozicije Dmitri Bulatov, a koji je trenutno na liječenju u Litvaniji.

Njegov glas odjeknuo je trgom putem razglasa, a okupljeni su reagirali snažnim pljeskom i uzvicima podrške.

Jedan od glavnih opozicijskih čelnika Vitalij Kličko pozvao je predsjednika Janukoviča na Trg nezavisnosti “kako bi tamo čuo što ljudi o njemu misle i govore”, aludirajući na taj način na Janukovičev poziv na javnu raspravu.

Podrška ruskoj TV Dožd

Kličko je Ukrajince pozvao da razmisle o dolasku na opći jednosatni štrajk u četvrtak 13. februara te da na ulice izađu ističući državne zastave.

“Ne mogu nas slomiti jer ćemo se odlučno nastaviti boriti”, rekao je, pozvavši okupljene da se širom zemlje organiziraju u jedinicama za samoodbranu.

Na marginama tog velikog skupa, nekoliko desetaka mladih Kijevljana pod kišobranima se okupilo u znak podrške zaposlenicima ruskog nezavisnog TV-kanala Dožd (kiša), a kojem prijeti ukidanje jer glavni kablovski operateri odbijaju emitirati program zbog objavljivanja oštrih priloga protiv predsjednika Putina i prijenosa protivvladinih protesta u Ukrajini.

Mladi demonstranti su, ističući vrpce u bojama EU-a i Ukrajine, nosili  transparente na kojima je pisalo “Dožd, mi smo s tobom” i “Ukrajinska mladost za nezavisne medije”.

U subotu je moskovska policija na Crvenom trgu privela četrdesetak simpatizera Dožda.

Izvor: Agencije