Janukovič: Podržavam ustavne reforme

Zamjenica američkog državnog sekretara Victoria Nuland razgovarala je sa ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem i predstavnicima ukrajinske opozicije o mogućoj izmjeni Ustava.

Janukovič je rekao Nuland da je otvoren za razgovore s opozicijom i da podržava ustavne reforme. Međutim, kako je izjavio, promjene Ustava moraju biti u skladu sa zakonom i u njih moraju biti uključeni i Ustavni sud i Parlament. 

“Samo kroz dijalog i kompromis možemo izvesti zemlju iz krize”, rekao je i naglasio da će učiniti “sve kako bi spriječio eskalaciju konflikta”, prenosi AP.

Najavio je i to kako će se uskoro poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se ubrzalo oslobađanje demonstranata uhapšenih tokom njihovih nedavnih sukoba sa snagama reda.

Rezolucija EP-a o Ukrajini

Evropski parlament danas je izglasao rezoluciju u kojoj je osudio eskalaciju nasilja u Ukrajini i pozvao Uniju da poduzme ciljane mjere protiv onih koji su upleteni u nasilno gušenje protesta ukrajinskih građana.

Zastupnici su u rezoluciji, pravno neobvezujućem tekstu, “snažno osudili nasilje” i pozvali Uniju da “poduzme hitne i ciljane mjere protiv odgovornih za nasilje”.

Ciljane sankcije mogle bi biti zabrana putovanja i zamrzavanje imovine i vlasništva za sve one Ukrajince koji su lično odgovorni za oštre mjere i smrt demonstranata, kaže se u rezoluciji.

Zastupnici su pozvali Uniju da pruži finansijsku pomoć Ukrajini, a u odvojenoj rezoluciji pozvali su Rusiju da poštuje prava ukrajinskih građana da sami odluče o budućnosti svoje zemlje.

Zastupnici su tražili da Janukovič prekine „sramotno raspoređivanje interventne policije i drugih snaga sigurnosti, koje izazivaju, otimaju, uznemiruju, muče, premlaćuju i ponižavaju mirne demonstrante koji žele približavanje Evropi“.

Evropski parlament tražio je “hitno i bezuvjetno oslobađanje i političku rehabilitaciju demonstranata i političkih zatvorenika, koji se ilegalno drže u zatvoru, uključujući i bivšu premijerku Juliju Timošenko”.

Opozicija je, s druge strane, upozorila na nove sukobe ako se ne ispune ta obećanja.

„Ukoliko postoje pokušaji da se ovaj proces razvuče kreiranjem raznih komisija i radnih grupa, to će voditi samo eskalaciji konflikta“, kazao je lider opozicije Arsenij Jacenjuk.

Janukovič i Putin u Sočiju

Opozicija ostaje pri prijedlogu da se bez odlaganja na snagu vrati ustav iz 2004. godine, pa tek onda da se radi na njegovoj promjeni.

“Prema našem prijedlogu Ustavom, koji svi Ukrajinci očekuju da se usvoji, predsjednik Ukrajine će biti lišen svojih diktatorskih i carskih ovlasti, dok će Parlament imenovati vladu, tužitelja i šefa sigurnosne službe. Tada će kao jedino zakonodavno tijelo služiti ukrajinskom narodu”, rekao je Jacenjuk.

Vladajuća Partija regiona najavila je izradu nacrta u narednim danima, a predsjedavajući Parlamenta da neće biti zasjedanja dok ne završe taj posao. Usvajanje novog ustava ne očekuju prije septembra.

Posjeta Nuland Ukrajini je organizirana pošto je savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina Sergej Glazjev optužio Washington da naoružava ukrajinsku opoziciju i rekao da Rusija ima pravnog osnova da intervenira u toj zemlji, opisujući situaciju kao pokušaj državnog udara.

Ukrajinski predsjednik trebao bi se u Sočiju sastati sa Putinom. Rusiju zabrinjava sve veće kašnjenje Ukrajine u plaćanju plina i želi dobiti objašnjenje, rekao je ranije glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

Istovremeno, opozicija traži specijalnu sjednicu u utorak, po povratku predsjednika iz Rusije.

„Apeliramo na vas i Viktora Janukoviča. Ne možete samo tako negdje otići i prodati svoju zemlju i narod. U Sočiju nećete dobiti ništa osim titule guvernera ruske provincije“, istaknuo je Jacenjuk.

Putin neće odustati od pomoći u iznosu od 15 milijardi dolara Ukrajini i 30-postotnog smanjenja cijene ruskog plina sve dok Kijev bude poštovao svoje obaveze prema Moskvi, istaknuo je Peskov na jednom ruskom radiju, ne preciziravši koje bi to bile obaveze Ukrajine.

Peskov je potvrdio da će Kremlj pomno nadzirati liniju nove Vlade u Kijevu, koja će zamijeniti Vladu Mikole Azarova. Krajem januara dug za plin Kijeva iznosio je 3,29 milijarda dolara, naveo je ruski Gazprom.

Eksplozija i protestna šetnja

Aktivisti iz Ukrajine saopćili su da je jutros u glavnom štabu Euromajdana eksplodirala naprava koja je bila sakrivena u paketu sa lijekovima, a mladić koji je otvarao kutiju navodno je ostao bez ruke i trenutno je u bolnici. Policija je potvrdila da je bilo eksplozije, ali ih aktivisti ne puštaju da uđu i izvrše uviđaj, prenose agencije.

Uprkos prisustvu jakih policijskih snaga, u neposrednoj blizini Parlamenta u Kijevu nekoliko stotina demonstranata danas je održalo protestnu šetnju.

„Marširamo kako bismo im pokazali svoju poziciju. Borimo se za ljude, za slobodu. Ja sam došao da im pokažem da postojimo, da imamo svoje mišljenje i svoju volju“, kazao je jedan stanovnik Kijeva.

„Ne mogu da ih podnesem – Janukoviča, Olejnika i onog komunistu. Ne mogu da ih podnesem, imam slabe živce. Ja sam invalid iz Černobilja. Sud je odlučio da trebam primati šest hiljada grivni, a ja mjesečno dobijam samo dvije. A Janukovič je miliciji podijelio stanove i novac. A za mene ništa“, rekao je njegov sugrađanin.

Jedan od vođa opozicije i organizator protestnih vožnji u Kijevu Dmitrij Bulatov, koji tvrdi da je otet i mučen, napustio je zemlju i liječenje nastavio u susjednoj Litvaniji.

Izvor: Al Jazeera i agencije