Renzijeva vlada dobila podršku parlamenta

Za podršku novoj vladi glasalo je 378 zastupnika, protiv je bilo 200, a jedan zastupnik bio je suzdržan (Reuters)

Nova vlada premijera Mattea Renzija dobila je u utorak navečer podršku Italijanskog parlamenta, nakon što joj je, poslije Senata, povjerenje izglasao i Donji dom.

Za podršku novoj vladi glasalo je 378 zastupnika, protiv je bilo 200, a jedan zastupnik je bio suzdržan, prenijela je agencija ANSA.

Prethodno je prošle večeri to isto učinio Senat, poslije rasprave u kojoj je zaključeno da 39-godišnji Renzi može pokrenuti ekonomiju zemlje.

Senat je odnosom glasova 169 prema 139 prihvatio vladu koju je Renzi predložio prije tri dana, a koju čini široka koalicija od demokrata desnog centra do grupe desnog centra bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Renzi, bivši gradonačelnik Firence, postao je u subotu najmlađi premijer Italije, zamijenivši na toj funkciji Enrica Lettu.

Premijerove poruke

Renzijeva vlada je četvrta za samo dvije godine i treća koja je formirana bez parlamentarnih izbora.

Novi italijanski premijer poručio je da je Italija od ključnog značaja za budućnost Evrope.

“Evropa nije naš neprijatelj. Želimo Evropu u kojoj Italija ne prati samo druge, već i sama daje fundamentalni doprinos, zato što bez Italije nema Evrope”, poručio je Renzi.

Renzi je, također, najavio da će kao italijanski premijer najprije posjetiti Tunis sljedeće sedmice, a “ne Brisel ili Berlin”, zato što se, kako je rekao, nada da će se Mediteran vratiti na centralno mjesto na međunarodnoj sceni, prenio je AFP.

Izvor: Agencije