Boko Haram ubio desetke učenika u Nigeriji

U prošlosedmičnom napadu pobunjenici su sravnili sa zemljom jedno selo, ubivši 200 njegovih stanovnika (Getty Images)

Broj poginulih u masakru u školi u Nigeriji, koga su, kako se sumnja, počinili pripadnici grupe Boko Haram, popeo se na 43, objavio je bolnički izvor u nemirnoj sjeveroistočnoj nigerijskoj saveznoj državi Yobe, javlja Tanjug.

Zdravstveni izvor iz bolnice “Sani Abacha” u Damaturuu, glavnom gradu države Yobe, izjavio je da su ambulantne službe do sada dovezle 43 tijela, koja se nalaze u mrtvačnici, javio je AFP.

Izvor je tražio da ostane anoniman, jer mu nije odobreno da govori o broju poginulih.

Naoružani pripadnici grupe Boko Haram izvršili su masakr kada su upali u internatsku školu u gradiću Buni Yadi, blizu Damaturua.

Zapaljena škola

Mnogi učenici stradali su u požaru, nakon što je škola u ponedjeljak navečer zapaljena i u potpunosti izgorjela, saopćili su nigerijski policijski i vojni organi,  prenosi Reuters.

Pokret Boko Haram, čiji naziv znači “Zapadno obrazovanje je grešno”, predstavlja najveću prijetnju sigurnosti Nigerije, a u njegovim napadima tokom posljednje četiri i po godine poginule su hiljade osoba.

Juna prošle godine, u napadu Boko Harama na školu u selu Mamudo ubijena su 22 učenika.

U prošlosedmičnom napadu pobunjenici su sravnili sa zemljom jedno selo, ubivši 200 njegovih stanovnika.

Ofanziva koju je u maju prošle godine naredio nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan nije uspjela uništiti pobunjenički pokret, već je dovela do još žešćih represalija nad civilnim stanovništvom, piše Tanjug.

Izvor: Agencije