Premijerka Tajlanda napustila Bangkok

Vojska ne planira intervenirati u aktuelnoj krizi i poziva na dijalog između Vlade i demonstranata (EPA)
Vojska ne planira intervenirati u aktuelnoj krizi i poziva na dijalog između Vlade i demonstranata (EPA)

Premijerka Tajlanda Yingluck Shinawatra otišla je iz Bangkoka, u kojem traju višemjesečni antivladini protesti, i nalazi se na lokaciji udaljenoj od prijestonice blizu 150 kilometara, saopćeno je u ponedjeljak iz njenog kabineta, bez preciziranja mjesta njenog boravka.

Nije poznato koliko dana Yingluck obavlja svoje dužnosti izvan prijestonice, prenijela je agencija Reuters, koja, također, navodi kako je premijerka posljednji put viđena u javnosti u Bangkoku prije gotovo sedam dana, a trebala bi prisustvovati saslušanju u vezi s optužbama za korupciju u četvrtak u Bangkoku.

Ministar vanjskih poslova Surapong Tovichakchaikul rekao je da će Yingluck u utorak održati sastanak kabineta, najvjerovatnije izvan prijestonice, navodi agencija Tanjug.

Protesti, koji traju već četiri mjeseca, u posljednje vrijeme obilježeni su sve češćim pucnjavama i eksplozijama, a demonstranti su uporni u zahtjevu da premijerka podnese ostavku.

Time bi se smanjio utjecaj njenog brata, bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, koji, po mišljenju mnogih građana, ima stvarnu moć u zemlji, prenijela je agencija Reuters.

Vojska pozvala na dijalog

Komandant tajlandske armije Prayuth Chan-ocha izjavio je u ponedjeljak da vojska ne planira intervenirati u aktuelnoj krizi te pozvao na dijalog između Vlade i demonstranata.

U televizijskom obraćanju kazao je kako je u aktuelne proteste umiješano mnogo više grupa nego tokom nemira 2010. godine i da je teško reći ko je na čijoj strani.

Vojska, koja je ugušila proteste 2010. godine, izvršila je veliki broj vojnih udara od kada je Tajland postao ustavna monarhija 1932. godine.

Armija je 2006. godine smijenila Thaksina Shinawatru s položaja predsjednika vlade, ali se za sada nije miješala u novu krizu.

Protesti na Tajlandu počeli su u novembru, kada je Donji dom Parlamenta podržao kontroverzni nacrt zakona za koji kritičari smatraju da će omogućiti povratak u zemlju svrgnutog premijera Shinawatre, podsjeća agencija Srna.

Demonstranti optužuju Shinawatrinu porodicu za korupciju i nepotizam.

Demokratska partija, najjača opozicijska stranka, bojkotirala je parlamentarne izbore održane 2. februara i zahtijeva da oni budu poništeni.

Izvor: Agencije


Povezane

Civilni sud je odlučio da premijerka i specijalni sigurnosni komandni centar ne mogu izdati bilo kakve naloge pod hitnim ukazom kojima bi bila kršena prava demonstranata.

19 Feb 2014

Najmanje četiri osobe su poginule, a 50 povrijeđeno na ulicama glavnog grada Tajlanda. Snage sigurnosti i demonstranti su se sukobili kad su policajci pokušali rastjerati okupljene u kampovima podignutim oko zgrada državnih institucija. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO