Barrosovi komentari o Škotskoj ‘besmisleni’

Referendum o nezavisnosti Škotske bit će održan 18. septembra ove godine (EPA)

Državni tajnik za financije, zapošljavanje i održivi razvoj u škotskoj Vladi John Swinney ocijenio je kao “prilično besmislene” komentare predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa, po kojem će biti “teško, ako ne i nemoguće, da neovisna Škotska postane članica Europske unije” nakon što se odcijepi od Velike Britanije.

Swinney je rekao kako je nemoguća Barrosova usporedba situacije Kosova i Škotske te naglasio da je “Škotska članica EU-a već 40 godina – već je njezin dio”.

Prema njegovom mišljenju, nema indicija da bi bilo koja zemlja uložila veto na članstvo Škotske u EU, uključujući i Španjolsku, u kojoj se katalonski separatisti zalažu za neovisnost.

“Španjolski ministar vanjskih poslova je rekao kako ta zemlja nema ništa kazati ukoliko Škotska postaje neovisna država u procesu koji je dogovoren s Velikom Britanijom. To jasno nagovještava da španjolska Vlada neće postavljati pitanje članstva Škotske u EU”, ukazao je Swinney.

Barroso usporedio Škotsku i Kosovo

Barroso je prethodno upozorio kako je važno da ulazak takve zemlje u EU moraju odobriti sve članice Unije, a da bi bilo “ekstremno teško” dobiti odobrenje od svih ako nova članica Unije dolazi iz jedne od postojećih članica.

“Naprimjer, vidjeli smo da se Španjolska protivi čak i priznavanju Kosova. Dakle, to je u određenoj mjeri sličan slučaj, jer je to nova zemlja”, rekao je Barroso.

Neovisna Škotska bi, kako je naglasio, morala zatražiti članstvo u EU i dobiti odobrenje svih sadašnjih članica Unije.

Barroso je kazao da je na građanima Škotske da odluče o svojoj budućnosti, dodajući kako se on ne želi miješati u taj proces.

Referendum o neovisnosti Škotske bit će održan 18. rujna, a referendumsko pitanje građanima će glasiti: “Treba li Škotska biti neovisna država?”

Škotska Vlada najavila je kako će pregovarati o škotskoj poziciji u EU, a da bi do toga moglo doći 18 mjeseci nakon referenduma, ako bi na njemu neovisnost Škotske dobila većinsku podršku.

Izvor: Agencije