Talibani postavili uvjete vlastima Pakistana

Vlasti su krajem januara pokrenule mirovni proces s talibanima nakon niza smrtonosnih napada (EPA)

Pakistanski talibani u ponedjeljak su od pakistanskih vlasti zatražili oslobađanje saboraca iz zatvora i povlačenje oružanih snaga s područja na kojima se nalaze njihova uporišta prije nastavka mirovnih pregovora s vladom u Islamabadu.

Uvjeti se a priori čine nerealnima za pakistanske vlasti koje su još prošle godine odbile prihvatiti slične zahtjeve pobunjenika.

Zahtjevi su uslijedili nakon sastanka tokom vikenda grupe talibanskih pregovarača i vodstva Talibanskog pokreta Pakistana (TTP) u Sjevernom Waziristanu, plemenskom području blizu afganistanske granice.

Pregovarači su se u ponedjeljak prije podne vratili u Islamabad helikopterom pakistanskih vlasti koje su krajem januara, a zbog niza napada u kojima je bilo mnogo smrtno stradalih, pokrenule mirovni proces s talibanima.

Oslobađanje saboraca 

Tokom sastanka su pobunjenici kazali kako ti zahtjevi predstavljaju svojevrstan test koji bi trebao omogućiti nastavak mirovnih pregovora početih prošlog četvrtka, rekao je za France-Presse talibanski zapovjednik koji je želio ostati anoniman.

“Ovo je prvi krug pregovora, naši pregovarači sastat će se s predstavnicima vlade te im iznijeti zahtjeve, a potom nas izvijestiti o njihovom odgovoru”, rekla je neimenovana osoba.

Pobunjenici traže i primjenu šerijatskog prava te prekid napada američkih bespilotnih letjelica nad njihovim uporištima iz kojih organizuju akcije protiv pripadnika NATO-a i lokalnih vojnih snaga u susjednom Afganistanu.

Izvor: Agencije