Al-Nusra prijeti ubistvima libanskih vojnika

Liban je žrtva prelijevanja nasilja iz susjedne Sirije (Reuters)

Al-Nusra front, oružana grupa povezana sa Al-Kaidom, zaprijetila je da će ubiti još dva libanska vojnika ako supruge nekih zapovjednika grupe ne budu puštene iz pritvora.

Al-Nusra front je jedna od oružanih sunitskih grupa koje se bore u Siriji.

Ova prijetnja je uslijedila dan nakon što je grupa ubila mladog libanskog policajca, kojeg su držali u zatočeništvu.

Prema izvorima Al Jazeere u toku su pregovori između predstavnika Al-Nusre i sunitskih vjerskih vođa koji pokušavaju spriječiti egzekuciju još dva libanska vojnika.

U saopćenju datom lokalnim medijima, Nohad Machnouk, libanski ministar unutrašnjih poslova, kazao je da je objavljivanje informacija o hapšenju žena bila greška.

Machnouk je kazao da će hapšenja “na nas privući pažnju međunarodnih organizacija i religijskih ličnosti, prije svega zato što imamo dokaz da su pritvorenice planirale operaciju”.

“Njihov kontakt sa teroristima nije nešto na čemu se može graditi slučaj”.

Liban je žrtva prelijevanja nasilja iz susjedne Sirije, u kojoj sukobi traju skoro četiri godine.

Protesti zbog ubistva

Borci i demonstrati su izašli na ulice u subotu, nakon što je Al-Nusra front objavio da su borci ubili zarobljenog libanskog policajca Alija al-Bazzala, kao čin osvete zbog hapšenja članova porodica boraca.

Rođaci 25 libanskih policajaca i vojnika, koji su zarobljeni i koje Al-Nusra drži kao taoce, presjekli su nekoliko puteva u Bejrutu i širom Libana, zahtijevajući da Vlada radi na njihovom oslobađanju.

Bazzal je četvrti talac za kojeg je objavljeno da su ga ubili otmičari, koji su u augustu oteli 30 vojnika i policajca nakon velike borbe u Arsalu, gradu na granici sa Sirijom.

Peti vojnik je preminuo od rana zadobijenih tokom bitke u Arsalu, četiri dana od početka talačke krize.

Nijedno tijelo ubijenih vojnika nije predato libanskim vlastima, saopćio je Vladin izvor.

Izvor: Al Jazeera i agencije