Okončana misija NATO-a u Afganistanu

Sa posljednjim danom 2014. godine službeno se okončava najdulja i najopsežnija borbena misija koju je NATO ikad poduzeo.

Vojnici Sjevernoatlantskog saveza već su 13 godina u Afganistanu gdje će se zadržati 13.000 pripadnika NATO-a koji će obučavati afganistanske vojnike.

Afganistanska provincija Helmand 2007. vrvjela je od talibana, a NATO je u tom trenutku već šestu godinu bio u državi. Mlada afganistanska vojska patrolira zajedno s britanskim trupama.

Sjevernoatlantski savez nalazi se u izuzetno osjetljivoj poziciji u ovoj zemlji u kojoj s podozrenjem gledaju na strance.

„To je mač s dvije oštrice. Moramo imati agresivan pristup, jer možda naiđemo na neprijatelja. Istovremeno, moramo se pobrinuti da ne povrijedimo lokalno stanovništvo“, kaže britanski vojnik Rupert Stevens.

Uzgoj opijuma

Drugi dio NATO-ove misije je da uništi polja opijuma – 13 godina i pola milijarde dolara kasnije, uzgoj te biljke cvjeta više nego ikad ranije.

U ovom trenutku više ljudi uzgaja opijum nego što radi u snagama sigurnosti, a NATO je 2010. fokus stavio na obuku afganistanske vojske i policije. U afganistanskim snagama sigurnosti trenutno ima 375.000 ljudi, ali im talibani i dalje zadaju probleme.

„Sve strane pretrpjele su velike gubitke. NATO je izgubio blizu 3.500 vojnika. UN vodi statistike od 2008. Od tada je živote izgubilo više od 9.600 afganistanskih civila. Godina koja je na izmaku, bila je najpogubnija za afganistanske snage. Svaki dan ginulo je u prosjeku 13 policajaca ili vojnika“, javila je iz Kabula novinarka Al Jazeere Jennifer Glasse.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera