Izglasano raspuštanje izraelskog Parlamenta

Izraelski političari izglasali su u srijedu raspuštanje Parlamenta, dan nakon što je premijer Benjamin Netanyahu otpustio dva ministra ključna za njegovu politiku, čime je otvorio put za prijevremene izbore.

Arapi u Knnesetu

Arapski član izraelskog Parlamenta Hanin Zubi, iz redova Unije demokratske domovine, izjavio je da Izrael želi zastupnike arapskog porijekla u državnom parlamentu kako bi prikrio “rasističku stvarnost”, javlja agencija Anadolija.
Ovaj zastupnik u Knessetu porijeklom iz Palestine smatra da izraelske vlasti žele vidjeti više Arapa u parlamentu kako bi tu državu prikazao demokratskom i tolerantnom.
“Oni žele arapske poslanike u Knessetu kako bi odredili pravila političke igre i prikazali Izrael kao demokratsku državu”, rekao je on.
Dodaje da zastupnici Knesseta, gdje trenutno većinu čine Jevreji, žele kontrolirati izjave i djelovanje arapskih predstavnika.
“Ne žele očistiti Knesset od Arapa. U tom bi se slučaju Izrael suočio s neugodnom situacijom na međunarodnom nivou i u svjetskim medijima, jer bi se saznalo o rasističkoj realnosti u Izraelu”, kazao je Zubi.
Zamjenik predsjednika Knesseta Moshe Feiglin je nedavno izjavio da je potrebno da se u izraelskom parlamentu nalaze i predstavnici arapske zajednice.
“Kao što se traži sloboda izražavanja i rada, isto tako je potrebno da se u parlamentu nalaze i arapski zastupnici”, istakao je Feiglin.
Od 120 zastupnika, u Knessetu je 11 državljana Izraela palestinskog porijekla.

Aktuelna Vlada, koja je na vlast došla početkom 2013. godine, od početka je bila podijeljena u vezi ključnih državnih pitanja.

Članovi Knesseta su odluku o raspuštanju Parlamenta izglasali sa 84 glasa za, bez ijednog protiv, dok je jedan parlamentarac bio odustan, a ovo je prvi korak u raspuštanju Parlamenta.

Daljnje glasanje se očekuje naredne sedmice, kada će zvanično biti raspušten izraelski Parlament i proglašeni novi izbore.

Ako glasanje prođe kako se očekuje, trenutni Parlament će biti s najkraćim mandatima u historiji države.

Otkaz za Lapida i Livni

Ranije u srijedu je objavljeno da će u Izraelu 17. marta 2015. godine biti održani prijevremeni izbori, nakon krize u koalicionoj Vladi premijera Netanyahua.

“Nakon konsultacija između različitih stranaka, odlučeno je da izbori budu održani 17. marta”, kazao je Eran Sidis, glasnogovornik Parlamenta.

Saopćenje o datumu prijevremenih izbora je uslijedio dan nakon što je izraelski premijer otpustio dvoje ministara svoje podijeljene Vlade.

Netanyahuov kabinet saopćio je kako je naređena smjena ministra finansija Yaira Lapida i ministrice pravde Tzipi Livni.

“Premijer planira pozvati na raspuštanje Parlamenta što je moguće prije i ide u narod da dobije jasan mandat da predvodi Izrael“, navedeno je u utorak u saopćenju iz njegovog kabineta.

Netanyahu, koji predvodi konzervativnu partiju Likud, potvrdio je smjenu dvoje ministara iz partija centra.

“U posljednjih nekoliko sedmica, uključujući posljednji dan, Livni je oštro napala Vladu koju predvodim. Neću više tolerirati opoziciju unutar Vlade”, navedeno je u utorak Netanyahuovom saopćenju.

“Nemoguće je voditi državu s Vladom koja ne radi kako treba. Neću predvoditi Vladu kojom je nemoguće vladati”, kazao je premijer Izraela te dodao kako “postoji potreba za jakom i stabilnom vladom”.

Sporni zakon o ‘jevrejskoj državi’

Koaliciona Vlada bila je podijeljena u odnosu na ključna pitanja, a posebno Prijedlog zakona o definiranju Izraela kao “jevrejske države”, na čemu je Netanyahu insistirao.

U posljednjih nekoliko sedmica i Lapid i Livni su ga zato oštro kritizirali.

“Otpuštanje ministara je kukavički čin i gubitak kontrole”, kazao je Lapid nakon obavijesti o njegovoj smjeni.

“Žao nam je što je premijer odlučio djelovati bez uzimanja u obzir nacionalnih interesa i što je odlučio Izrael uvući u nepotrebne izbore.”

Prijevremeni izbori u martu će biti drugi opći izbori u proteklih dvije godine, a ankete pokazuju da će Netanyahuova stranka Likud vjerovatno ostvariti napredak u podršci na izborima, tako da se očekuje da nakon izbora proizađe još jedna desničarska vlada pod vodstvom aktuelnog premijera Izraela.

Izvor: Agencije