Shinzo Abe potvrđen za premijera

Abe je opisao svoj brzi izbor kao referendum o njegovoj gospodarskoj politici za borbu protiv deflacije (Reuters)

Shinzo Abe je službeno ponovno izabran za japanskog premijera na sjednici parlamenta u srijedu, nakon što je njegova konzervativna Liberalna demokratska stranka (LDP) pobijedila na izborima ranije ovog mjeseca.

Abe, kojemu je ovo treći mandat, sada treba sastaviti novu vladu, za koju se očekuje da će biti uglavnom nepromijenjena u odnosu na prošlu. 

LDP i njegov koalicijski partner Komeito zadržali su dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta koja bi Abeu mogla pomoći da ostvari svoj dugo željeni cilj i promijeni ustav, prenosi Hina.

Premijer je opisao svoj brzi izbor kao referendum o njegovoj gospodarskoj politici za borbu protiv deflacije.

Pobjeda na izvanrednim izborima

Abe se vratio na dužnost premijera prije dvije godine s obećanjem da će oživjeti treće po veličini svjetsko gospodarstvo.

Međutim, Japan je neočekivano pao u recesiju u trećem kvartalu ove godine.

Abe je raspustio Parlament i sazvao prijevremene izbore za Donji dom jer, kako je rekao, želi novi mandat za svoj ekonomski, ali i druge programe.

Rekao je da će podnijeti ostavku ako njegova Liberalno-demokratska partija ne osvoji većinu.

No, vladajuća koalicija osvojila je sredinom prosinca uvjerljivu pobjedu na izvanrednim parlamentarnim izborima.

Uoči raspuštanja Parlamenta u studenome Abe je rekao da će odgoditi do 2017. podizanje poreza na promet planiran za iduću godinu, nakon što je zemlja ušla u recesiju poslije povećanja tog poreza u travnju.

Porez na promet smanjio potrošnju

Porast poreza na promet u Japanu odredila je prethodna Vlada 2012. da suzbije golem javni dug zemlje, najveći među razvijenim državama.

Abeova Vlada nadala se da će taj porast povećati državne prihode, ali su Japanci umjesto toga smanjili potrošnju.

Porast poreza na promet doveo je do pada ulaganja u nekretnine i kompanije. Drugo povećanje ovog poreza bilo je planirano za listopad 2015, ali sada će biti odgođeno najmanje 18 mjeseci.

Odgađanje planiranog daljnjeg povećanja poreza usporit će Japan u konsolidaciji javnih financija, ali Abe je rekao da je rizik za privredu veća prijetnja.

Izvor: Agencije