Netanyahu otpustio ministre i najavio izbore

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu smijenio je u utorak dvoje ministara, čime se otvara put za najavu prijevremenih izbora, te naknadno najavio kako će raspustiti Parlament i tražiti prijevremene izbore, prenose agencije.

Netanyahuov kabinet saopćio je kako je naređena smjena ministra finansija Yaira Lapida i ministrice pravde Tzipi Livni.

“Premijer planira pozvati na raspuštanje Parlamenta što je moguće prije i ide u narod da dobije jasan mandat da predvodi Izrael”, navedeno je u saopćenju iz njegovog kabineta, prenosi Reuters.

Netanyahu, koji predvodi konzervativnu partiju Likud, potvrdio je smjenu dvoje ministara iz partija centra.

“U posljednjih nekoliko sedmica, uključujući posljednji dan, Livni je oštro napala Vladu koju predvodim. Neću više tolerirati opoziciju unutar Vlade”, navedeno je u Netanyahuovom saopćenju.

Oštre kritike

Netanyahu je na konferenciji za medije kazao kako će dati prijedlog o raspuštanju Knesseta. Ovaj proces će početi sutra u izraelskom Parlamentu.

„Nemoguće je voditi državu sa Vladom koja je radi kako treba. Neću da predvodim Vladu kojom je nemoguće vladati“, kazao je premijer Izraela, te dodao kako „postoji potreba za jakom i stabilnom Vladom“.

Koaliciona Vlada bila je podijeljena u odnosu na ključna pitanja, a posebno prijedlog zakona o definiranju Izraela kao “jevrejske države”, na čemu je Netanyahu insistirao.

U posljednjih nekoliko sedmica i Lapid i Livni su ga zato oštro kritizirali.

Izvor: Agencije