Izrael: Uhapšen vođa antiarapske grupe

Članovi grupe su nedavno uhapšeni zbog podmetanja požara u jevrejsko-arapskoj školi (Getty Images)

Šef izraelske ekestremne desničarske grupe Lehava uhapšen je u utorak u Izraelu pod optužbom da je podsticao i pozivao na nasilje i terorističke aktivnosti, bazirane na nacionalističkim motivima, izvijestila je policija.

Predsjedavajući Lehave, Bentzi Gopstein, zajedno sa još devet aktivista grupe, uhapšeni su u svojim domovima, nakon 10 mjeseci otvorene i tajne istrage.

Facebook grupa Lehave ugašena je zbog širenja rasizma i nasilja.

Tri člana grupe su optužena za podmetanje požara i rasistički vandalizam prošlog mjeseca u zajedničkoj jevrejsko-arapskoj školi u Jerusalemu.

Kritike policiji

Hebrejski grafiti su pronađeni na zidovima škole, na kojima su pisali slogani poput „Nema suživota sa rakom“, „Kahane je bio u pravu“, „Dosta više sa asimilacijom“ i „Smrt Arapima“.

Itamar Ben Gvir, advokat osumnjičenih, kritikovao je način na koji je policija izvršila hapšenje Gopsteina, rekavši da su „izvrnuli kuću naopačke“ i napravili štetu prije nego što su ga odveli, sa lisicama na rukama.

„Ljevičarski političari su stavili policiju pod pritisak i sada se bore protiv Lehave, iako je jasno da su oni legalna organizacija koja se otvoreno bori protiv asimilacije“, rekao je Ben Gvir. „Ovo je sramota“.

Grupa se vodi rasističkim učenjima pokojnog osnivača Jevrejske lige odbrane, Meira Kahanea, čija je stranka Kach zabranjena zbog rasizma. Kahane je ubijen u New Yorku 1990.

Članovi Lehave su u augustu pokušali omesti vjenčanje Arapa i Jevrejke, koja je prešla na islam.

Izvor: Agencije