Akcija protiv slanja boraca na Bliski Istok

Konkretna brojka i profil privedenih osoba još nije poznat (EPA)

Francuske antiterorističke službe razbile su mrežu za slanje potencijalnih boraca u Siriju, uhitivši desetak osoba u akcijama na području Toulousea, Normandiji te na pariškom području, potvrđeno je iz policijskih izvora.

Privođenja je na 10-ak lokacija provela francuska pravosudna policija i elitna postrojba policije, uz pomoć znatnih policijskih snaga.

Nakon istrage koja je trajala nekoliko mjeseci, a na inicijativu antiterorističke postrojbe policije koja je dobila obavijest o mogućem odlasku u Siriju, uhićeno je između 10 i 15 osoba, prenose francuski mediji.

Prijetnja za sigurnost Francuske

Točan broj i profil privedenih osoba još nije poznat.

Francuska je tokom ove godine bila suočena s velikim brojem novaka koji su odlazili u Siriju i Irak, što je izazvalo strah da se vrate u zemlju i provode terorističke akcije na vlastitom tlu jer su do sada i javno pozivali na napade na svoju rodnu zemlju, Francusku, prenosi AFP.

Procjenjuje se da je na Bliskom Istoku do sada završilo gotovo 1.000 državljana Francuske, od kojih se njih 400 tamo trenutno i bori te da je u tim borbama 50-ak njih izgubilo život.

Izvor: Agencije