Mladim Slovencima uskoro plaćeno stažiranje

Trećina mladih u Sloveniji nezaposlena (Tomislav Mileti? / Pixsell)

Slovenska vlada najavila je da će postupno ukinuti besplatno volontersko stažiranje mladih, što već dosta vremena izaziva nezadovoljstvo onih koji traže prvi posao, jer se takav oblik rada ne plaća niti ulazi u mirovinski staž.

„Vlada je Ministarstvu rada naložila da pripremi programe za plaćeni pripravnički staž. Naš cilj je potpuno ukidanje neplaćenog volonterskog pripravništva“, potvrdio je državni tajnik u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Dejan Levanić.

Dodao je kako treba promijeniti zakone koji besplatno stažiranje dozvoljavaju te da vlada javnom sektoru, ministarstvima, školstvu i pravosuđu, gdje su ti oblici rada česti, a nekad i zakonski obvezni, preporučuje da natječaje za besplatno volontiranje više uopće ne objavljuju.

Samo naknada za prijevoz

Mladi su u Sloveniji na prihvaćanje volonterskog pripravništva često prisiljeni kako bi stekli radno iskustvo koje je obvezni uvjet na natječajima za plaćena radna mjesta za koja kasnije konkuriraju.

No, praksa besplatnog volontiranja među poslodavcima se proširila do te mjere da prema podacima 60 posto mladih pripravnika za svoj rad ne dobivaju nikakvu plaću, ne teče im radni staž, a dobiju samo naknadu za prijevoz na posao.

Omladinske i studentske organizacije već duže pozivaju vladu da takav oblik rada ukine, tvrdeći da je riječ o iskorištavanju situacije u kojoj je trećina mladih nezaposlena.

Izvor: Agencije