Obama traži 263 miliona dolara za Ferguson

Novčana sredstva bit će upotrijebljena za kamere koje će policajci nositi i proširenje obuke (Anadolija)

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa 263 miliona dolara federalnih sredstava za reagiranje na građanske nerede u Fergusonu, u saveznoj državi Missouri, te najavio formiranje specijalne grupe koja će analizirati načine poboljšanja rada policije.

Novčana sredstva bit će upotrijebljena za kamere koje će policajci nositi i proširenje obuke u pokušaju izgradnje povjerenja u zajednicima kao što je Ferguson, predgrađe St. Louisa, gdje je velika porota odlučila da ne podiže optužnicu protiv policajca bijelca za ubistvo nenaoružanog afroameričkog tinejdžera.

Obama je okupio grupu aktivista za građanska prava, zvaničnike i vođe lokalnih zajednica na razgovorima o načinima reagiranja na izazove kao što je onaj u Fergusonu.

Formiranje specijalne grupe

On je najavio formiranje specijalne grupe, kojom će predsjedavati komesar policije Philadelphije Charles Ramsey i Laurie Robinson, profesorica sa Univerziteta George Mason, koja je bila pomoćnik vrhovnog tužioca, a koja će se baviti poboljšanjem rada policije.

Policajac Darren Wilson ubio je u augustu 18-godišnjeg Michaela Browna, nakon čega su počeli protesti u Fergusonu.

Velika porota odlučila je prošle sedmice da ne podiže optužnicu protiv Wilsona, što je opet izazvalo nerede u ovom mjestu.

Izvor: Agencije