Generalni štrajk i protesti potresli Belgiju

Belgijska Vlada planira uštedu od 11 milijardi eura u idućih pet godina na temelju produžetka starosne granice za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina. Predviđa se i smanjenje plaća i potrošnje u javnom sektoru. Sindikati su na odluku odgovorili generalnim štrajkom diljem zemlje.

Francuska: Nezadovoljni i direktori

U Francuskoj su na ulice izašli direktori malih i srednjih preduzeća, koji se protive sve strožim zakonima, kompliciranoj birokratiji i visokim kaznama.
Kako tvrde direktori, zbog toga im je sve teže poslovati, a nerijetko su primorani staviti ključ u bravu.
Od Vlade Francoisa Hollandea traže da ih ostave da rade svoj posao u normalnim uslovima.
“Zaključat ćemo Ministarstvo finansija katancima, jer je nama, malim i srednjim preduzećima, dosta da nas zatrpavaju birokratskim regulativama. Dosta nam je, trebaju nas pustiti da radimo, jer više ne možemo disati. Stalno nam govore da će pojednostaviti procedure, ali zapravo ih samo kompliciraju. Naprimjer, od sada ćemo morati mjeriti temperaturu i buku na radnom mjestu. Kako misle da to provodimo?”, pita Michel Bergeret regionalni predsjednik Udruženja malih i srednjih preduzeća.

Prosvjednici u Liegeu su zauzeli svoje pozicije prije zore. Prvi cilj je improviziranim barikadama blokirati sva veća raskrižja u komercijalnim i industrijskim dijelovima grada. Svjesni su ekonomskih problema države, ali smatraju da nisu oni ti koji bi trebali puniti proračun.

“Vlada bi novac trebala tražiti na nekom drugom mjestu, a ne među malim ljudima. Trebali bi oporezovati bogate. Mogu raditi što god žele, ali trebaju prestati opterećivati obične ljude. Nismo ovdje da zbacimo Vladu, ali moraju promijeniti ove mjere”, poručuje prosvjednik David.

Uz toplinu vatre, grupa prosvjednika dočekala je dan ispred velikih trgovačkih centara, s planom da zaustave njihovo otvaranje. Trgovcima koji su ipak došli na posao sindikalci nisu dozvolili otvaranje štandova.

Jednomjesečna kampanja

“Kako poštujemo izbor pojedinaca koji ne žele raditi, tako moramo poštivati izbor i onih koji žele. Tako je – kako je. Iz solidarnosti, kako tvrde, ja ću zatvoriti radnju, ali to radim pod pritiskom sindikata”, rekao je Rachid, vlasnik prodavaonice.

Slični prosvjedi organizirani su i u drugim gradovima u Belgiji.

“Ova akcija je vrlo dobro popraćena. Mnoge tvrtke su u potpunosti obustavile rad. Postavljene su blokade na velikim raskrižjima i kružnim tokovima. Nije nam cilj maltretirati građane, ali želimo da postanu svjesniji vladinih mjera štednje, koje su apsolutno neizdržive. Sindikati zahtijevaju istinske konzultacije s Vladom, kako bi se riješili antisocijalnih mjera”, rekao je David Camerini, predstavnik Sindikata trgovačkih radnika.

Štrajku su se pridružili i radnici željeznica, tako da su transportni kapaciteti u ponedjeljak bili prepolovljeni. Ovi prosvjedi su dio jednomjesečne kampanje protiv koalicije za liberalizaciju tržišta. Slične akcije diljem zemlje zakazane su za 15. prosinca.

Izvor: Al Jazeera i agencije