Harvard: Dokazi o ratnim zločinima mijanmarskih generala

Optužbe uključuju i raseljavanje civilnog stanovništva (Free Burma Rangers)

Vojne aktivnosti, koje je izvršavalo moćno mijanmarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, za vrijeme vojne diktature, mogle bi uključivati i ratne zločine, navodi se u novoj studiji.

Istraživači ljudskih prava na pravnom fakultetu Univerziteta u izvještaju objavljenom u petak navode da postoje dokazi da su ministar unutrašnjih poslova Ko Ko i druga dva generala odgovorni za smaknuća, mučenja i zarobljavanja civila, koja su izvršavale Vladine trupe za vrijeme velike ofanzive protiv pobunjenika, naroda Karen, između 2005. i 2008. godine.

Istraživači sa Međunarodne klinike za ljudska prava pri pravnom fakultetu kažu da imaju dokaze 66 zločina protiv čovječnosti, za koje je moguće voditi krivične postupke.

Ko Ko sada pod komandom drži unutrašnju sigurnost i nadgleda policiju. Njegova dvojica kolega, brigadni general Khin Zaw Oo i brigadni general Maung Maung Aye, također su unaprijeđeni na više pozicije.

Poziv na diskusiju

Navodi protiv trojice uključuju „ratni zločin napada na civile, raseljavanja civila, uništavanja ili oduzimanja neprijateljske imovine, pljačku, ubistvo, smaknuće bez suđenja, mučenje, narušavanje dostojanstva, zločin protiv čovječnosti nasilnog preseljenja naroda, ubistva, zarobljavanje, mučenje i druga nehumana djela“, piše u izvještaju.

Savjetnik za globalnu pravdu pri Harvardu, Matthew Bugher, i istraživač ljudskih prava, rekao je Al Jazeeri da izvještajem ne pozivaju na procesuiranje Ko Koa, koji je za vrijeme te ofanzive bio na čelu južne komande vojske, te dvojice njegovih kolega.

„Naš plan je započeti razgovor o ovim problemima“, rekao je Bugher putem Skypea. „Mislimo da problemi ljudskih prava nisu dovoljno istraženi u diskusijama o tranziciji i reformama u Mijanmaru“.

Vlada: Različiti pogledi na optužbe

Bugher kaže da je predstavio izvještaj Vladi i Ministarstvu odbrane zemlje, da postoje različita mišljenja kako gledati na optužbe, te da se zvaničnici Ministarsva odbrane nisu složili o činjenicama.

U odgovoru Vlade, navodi se da se mnogo stvari koje se dešavaju za vrijeme konflikta ne mogu izbjeći, te da je sada vrijeme da se gleda naprijed, a ne nazad.

„Prolazimo kroz demokratsku tranziciju“, rekao je za AP Nay Zin Latt, jedan od političkih savjetnika i bivši vojni oficir.. „Svi bi trebali ohrabrivati reformni proces umjesto da nam stavljaju prepreke na put“.

Bugher je rekao da su u Mijanmaru provedene reforme, pogotovo širenje slobode medija. Dodao je da se nada da će američki predsjednik Barack Obama i drugi svjetski lideri koji sljedeće sedmice dolaze na samit ASEAN, „pogurati i odgovornost za povrede ljudskih prava“.

„Pozivamo međunarodne lidere da ih ne poljulja Vladina retorika da se u ovim razgovorima ne može diskutovati o vojsci“, rekao je Bugher Al Jazeeri. „Vjerujemo da moraju razgovarati o tim stvarima.“

Istraživači su također spomenuli u izvještaju da su proveli tri godine prikupljajući informacije o Vladinim mjerama protiv pobune u mijanmarskoj državi Karen.

Rezultati su objavljeni u posebno osjetljivo vrijeme, dok se civilna Vlada – kojom i dalje upravlja vojska – koja je vlast preuzela 2011. godine, bori da izvrši tranziciju u potpunu demokratiju, nakon skoro pet decenija vojne vladavine.

Izvor: Al Jazeera i agencije