Optužen bivši šef rumunskih zatvora

Mnogi politički zločini počinjeni za vrijeme komunizma u Rumuniji ostali su nekažnjeni. Ipak, ove sedmice bivši šef zatvora je pozvan na sud, po optužbi da je mučio političke zatvorenike 50-ih godina prošlog vijeka. Na ovaj potez se gleda kao na važan korak u pomirenju te zemlje s njenom komunističkom prošlošću.

Rumunska Vlada zvanično je optužila bivšeg šefa zatvora iz vremena komunizma za zločine protiv čovječnosti zbog mučenja i smrti 12 zatvorenika. Alexandru Visinescu odbacio je optužbe i kazao sudu da je samo slijedio naredbe i da su smrtni slučajevi rezultati prirodnih dešavanja.Visinescu (89) je vodio zatvor Ramnicu Sarat od 1956. do 1963. godine.

Sada ima blizu 90 godina, no ne pokazuje znake kajanja. Suočen je s optužbama da je mučio i usmrtio 12 političkih zatvorenika u zatvoru na čijem je čelu bio od 1956. do 1963. godine. Ovo je prvi upravnik zatvora, 25 godina nakon pada doktatora Nicolaea Ceausescua, koji je suočen s optužbama za zločine iz vremena komunizma.

Odluka suda u Strazburu

Gheorghe Ursu bio je jedna od mnogih žrtava Ceausescuove tajne policije. Uhapšen je 1985. godine, u zatvoru su ga toliko tukli da mu je puklo crijevo, od čega je i umro. U mračnom uredu u Bukureštu, njegov sin Andrei Ursu već tri sedmice štrajka glađu, zahtijevajući zadovoljenje pravde, makar i sada, 30 godina kasnije.

“Ne možete mučiti i ubijati ljude. To nije prihvatljivo. Društvo to nikad ne može prihvatiti. Baš zbog toga, prema Deklaraciji o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda i međunarodnim zakonima, ovi zločini nikad ne zastarijevaju”, ističe on.

Zbog izuzetno sporog napretka na ovom polju, Rumunija je izgubila slučaj pred Evropskim sudom za ljudska prava. Upravo ove sedmice sudije suda u Strazburu presudile su u korist grupe demonstranata iz 1989. godine, čije optužbe lokalni sudovi još nikad nisu uzeli u razmatranje.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera